Na hlavný obsah

Británia a EÚ vyriešili spor týkajúci sa Severného Írska

Rokovania trvali vyše roka.

Británia a EÚ vyriešili spor týkajúci sa Severného Írska
Vlajka Európskej únie a Spojeného kráľovstva. Foto: ČTK/imago stock&people

Spojené kráľovstvo v pondelok (27. 2.) oznámilo, že dosiahlo s Európskou úniou dohodu o vyriešení obchodného sporu týkajúceho sa Severného Írska, ktorý viedli po brexite. Vyplýva to zo správy agentúr AP a AFP.

Rokovania o protokole brexitovej zmluvy o Írsku a Severnom Írsku trvali viac než rok, pripomína AFP. Tento spor naštrbil vzájomné vzťahy a tiež ohrozuje výsledky desaťročí mierového procesu v Severnom Írsku.

Britský premiér Rishi Sunak a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová dosiahli dohodu na zámku Windsor západne od Londýna.

Londýn v roku 2020 rámci „rozvodovej“ dohody s EÚ súhlasil, že predpisy EÚ sa budú naďalej vzťahovať na pohyb tovaru do Severného Írska, súčasti Spojeného kráľovstva. Zostalo tak fakticky na jednotnom trhu EÚ.

Zámerom je zachovať mier v Severnom Írsku v súlade s veľkopiatkovou dohodou z roku 1998, podľa ktorej musí byť zabezpečená trvalá ekonomická integrácia medzi Severným Írskom a členom EÚ Írskom.

Britská vláda však opakovane pohrozila, že tento protokol jednostranne zmení v prípade, ak Európska únia neodsúhlasí zmeny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet