Na hlavný obsah

Európska únia musí urýchliť vojenskú podporu Ukrajiny, tvrdí Borell

Ruská armáda chystá pri frontovej línii 350 000 vojakov.

Európska únia musí urýchliť vojenskú podporu Ukrajiny, tvrdí Borell
Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Ruská armáda chystá pri frontovej línii 350 000 vojakov na kľúčové budúce týždne vojny. Európska únia preto musí urýchliť vojenskú podporu Ukrajiny, najmä zásobovanie muníciou.

Po pondelkovom (20. 2.) rokovaní ministrov zahraničia členských krajín to povedal šéf únijnej diplomacie Josep Borrell, podľa ktorého z debaty o spoločných nákupoch zbraní a munície nevzišiel žiadny konkrétny návrh.

Ministri sa podľa neho zhodli na potrebe rýchlo schváliť desiaty balík protiruských sankcií, ktorý bude prijatý do piatkového (24. 2.) prvého výročia ruského vpádu na Ukrajinu.

Kyjev v očakávaní ruskej ofenzívy žiada západných spojencov o rýchle dodávky zbraní a najmä munície, ktorá armáde napadnutej krajiny dochádza. Podľa Borrella je teraz pripravený na ofenzívu takmer dvojnásobok ruských vojakov, ako bol pred rokom na začatie invázie.

„Musíme reagovať rýchlo, nielen navýšiť podporu, ale urobiť to rýchlo. Rýchlosť zachráni životy,“ vyhlásil Borrell po rokovaní, na ktorom sa ministri rozprávali okrem iného o estónskom návrhu na spoločné nákupy zbraní a munície. Tie majú presvedčiť zbrojársky priemysel k zvýšeniu výroby a urýchliť zásobovanie armád vrátane tej ukrajinskej.

Borrell dodal, že veľkú podporu malo v pondelok prijatie desiateho balíka protiruských sankcií, ktorého detaily však musia štáty doladiť v najbližších „hodinách a dňoch“. EÚ ho však prijme najneskôr do piatkového výročia ruskej invázie, doplnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet