Na hlavný obsah

NATO zvýši výrobu munície, potvrdil Stoltenberg

Aliancia tiež schválila nový plán obrany.

NATO zvýši výrobu munície, potvrdil Stoltenberg
Foto: pixabay.com

Štáty Severoatlantickej aliancie sa zhodli na spolupráci pri rozšírení výroby munície a vojenského materiálu, ktorého zásoby sa stenčili pre zdĺhavú ruskú agresiu proti Ukrajine.

Po rokovaní aliančných ministrov obrany to v stredu (15. 2.) oznámil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, podľa ktorého už niektoré krajiny začali navyšovať výrobu napríklad delostreleckej munície.

Ministri tiež podľa Stoltenberga schválili nový plán obrany Aliancie pre nasledujúce roky, ktorý reaguje okrem iného na ruskú hrozbu. Aliancia bude koordinovať zlepšenie ochrany kritickej infraštruktúry a zameria sa na podmorské siete, dodal Stoltenberg.

Zástupcovia aliančných vlád sa počas dvojdňového bruselského rokovania zhodovali na tom, že Ukrajine poskytnú ďalšie zbrane a muníciu, ktorú potrebuje na odrazenie očakávanej ruskej ofenzívy a prípadné získanie iniciatívy na bojisku.

„Ukrajine sa otvára príležitosť, aby zvrátila rovnováhu na svoju stranu. Hráme o čas,“ vyhlásil Stoltenberg. Aby mohli aliančné krajiny ďalej dodávať Kyjevu dostatok dochádzajúcej munície, rozhodli sa podľa neho spolupracovať pri budovaní nových výrobných kapacít.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet