Na hlavný obsah

Európsky parlament definitívne schválil nulové emisie pre nové autá od roku 2035

Hlasovaniu predchádzala búrlivá rozprava.

Európsky parlament definitívne schválil nulové emisie pre nové autá od roku 2035
Na ilustračnej snímke elektromobil. Foto: Unsplash

Európsky parlament v utorok (14. 2.) definitívne schválil dohodu s členskými štátmi Európskej únie o novej norme o nulových emisiách. Tá počíta s tým, že od roku 2035 má byť v členských krajinách prakticky nemožné zaobstarať si nový automobil na benzín či naftu.

Hlasovaniu predchádzala búrlivá rozprava. Stúpenci normy v nej zdôrazňovali jej očakávaný prínos pre zdravšie ovzdušie a rozvoj nových technológií, zatiaľ čo odporcovia siahali aj po vízii zničujúcich dosahov na automobilový priemysel, európsku prosperitu i peňaženky obyčajných ľudí.

„Zastavme šialenstvo! „vyhlásil o „zákaze spaľovacích motorov“ Jens Gieseke, nemecký kresťanský demokrat z poslaneckého klubu európskych ľudovcov. Varoval, že od výroby spaľovacích motorov len v Nemecku závisí 600 000 pracovných miest, ktoré sa ocitnú v ohrození.

Proti návrhu sa v rozprave vyslovili aj českí europoslanci z protipólov politického spektra, Katarína Konečná (KSČM) a Alexander Vondra (ODS).

„Klimatický balík je spravodlivý. Od roku 2035 bude možné predávať len autá s nulovými emisiami. Bude to dobré aj pre trh, „uviedla v mene európskych socialistov Sara Cerdasová z Portugalska.

Poukázala na dôležitosť investovania do nových čistých technológií. Argumentovala aj vplyvom emisií na úmrtnosť, pričom práve doprava zodpovedá za štvrtinu emisií v Európe. „Vytvoríme príklad pre celý svet,“ vyhlásila.

Dohodu, prerokovanú v závere českého predsedníctva na konci minulého roka, má ešte formálne schváliť Rada EÚ, zastupujúca členské štáty EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet