Na hlavný obsah

Fajčiari nakupujú do zásob. Škatuľka cigariet zdražie o desiatky centov

Cieľom je ochrana zdravia obyvateľov.

Fajčiari nakupujú do zásob. Škatuľka cigariet zdražie o desiatky centov
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Fajčiari nakupujú do zásob. A to pre ďalšie zdražovanie cigariet o desiatky centov za škatuľku. Kým niektorí predajcovia dopredávajú posledné kusy ešte za staré ceny, iným už regály zívajú prázdnotou. Čakajú na nový tovar s vyššími cenami.

Fajčiari sa snažia ušetriť. Cigarety si niektorí kupujú aj do zásoby. „Teraz hľadajú, kto má ešte za staré ceny. Viem, že aj vlani v marci sme mali najvyššiu tržbu za celý rok,“ hovorí predavačky v trafike v Nových Zámkoch.

„Niektoré firmy zdraželi až o 40 centov, ostatné medzi 20 – 30 centami,“ povedal Juraj, majiteľ trafiky v Bratislave. Jeho trafika má momentálne výpadok už pri 15 značkách cigariet, pričom tie so starými cenami môže predávať až do konca marca.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„S účinnosťou od 1. februára tohto roka stúpla sadzba spotrebnej dane z cigariet,“ vysvetľuje , Martina Rybanská, hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR.

„Cieľom zavedenia tohto opatrenia bola ochrana zdravia obyvateľov, ale aj stabilizácia daňových príjmov,“ uviedla Michaela Lovásová, hovorkyňa ministerstva financií.

Štát očakáva, že na daniach vyberie takmer 950 miliónov eur, čo je o 50 miliónov viac ako vlani. Počet fajčiarov v krajine však klesá. Podľa Úradu verejného zdravotníctva fajčilo pred desiatimi rokmi asi 40% populácie. Posledné štatistiky hovoria o poklese – na necelých 19%. Je za tým aj každoročné zdražovanie tabakových výrobkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko