Na hlavný obsah

FBI prehľadáva dom amerického prezidenta Bidena

Prehliadka má súvisieť so skorším nálezom tajných dokumentov.

FBI prehľadáva dom amerického prezidenta Bidena
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) vykonáva prehliadku v prázdninovom dome prezidenta Joea Bidena. Médiám do v stredu (1. 2.) povedal jeho advokát Bob Bauer.

Prehliadka podľa denníka The New York Times súvisí s skorším nálezom utajovaných dokumentov v Bidenovej bývalej kancelárii a jeho dome.

Bauer uviedol, že prezident s úradmi plne spolupracuje a viac informácií oznámi, keď vyšetrovatelia dokončia prehliadku.

„Dnes, za prezidentovej plnej spolupráce a podpory, vykonáva ministerstvo spravodlivosti prehliadku v jeho dome v Rehobothe v Delaware. V súlade so svojimi štandardnými postupmi ide o vopred verejne neoznámenú prehliadku a my sme súhlasili so spoluprácou, „uviedol Bauer. Ministerstvo spravodlivosti sa k veci zatiaľ odmietlo vyjadriť.

Akcia FBI predstavuje najnovší vývoj v kauze utajovaných dokumentov nájdených u Bidena, ktoré pochádzajú z doby, keď bol viceprezidentom v administratíve Baracka Obamu. Biden ostro kritizoval republikánskeho exprezidenta Donalda Trumpa, keď vyšetrovatelia našli utajované dokumenty v jeho floridskom sídle.

V utorok (31. 1.) americké médiá informovali, že FBI podobnú prehliadku vykonala už v novembri v Bidenovej washingtonskej kancelárii výskumnej organizácie Penn-Biden Center po tom, ako tam prezidentovi spolupracovníci našli malé množstvo utajovaných dokumentov.

Americkí prezidenti i viceprezidenti majú po skončení mandátu povinnosť odovzdať svoju korešpondenciu aj ďalšie takzvané prezidentské záznamy a rovnako utajované dokumenty Národnému archívu USA.

Nenašli sa žiadne tajné dokumenty

Predstavitelia FBI počas prehliadky v Bidenovom dome na pláži v štáte Delaware nenašli žiadne dokumenty označené ako tajné. Informovala o tom agentúra AFP a webová stránka stanice CNN.

Bidenov právnik Bob Bauer povedal, že agenti FBI si odniesli ručne napísané poznámky a iný materiál na ďalšie posúdenie, píše CNN. Prehliadka trvala tri a pol hodiny.

Prezretie domu v oblasti Rehoboth Beach sa podľa Bauera uskutočnilo „s plnou podporou prezidenta a za jeho spolupráce“. Počas podobných prehliadok v Bidenovom dome vo Wilmingtone (Delaware) a jeho bývalých kanceláriách vo Washingtone našli menšie množstvo dokumentov, ktoré podliehali utajeniu.

Úplná prehliadka domu vo Wilmingtone trvala 20. januára celkovo 13 hodín a agenti FBI pri nej zadržali aj prezidentove ručne písané písomnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet