Na hlavný obsah

Francúzi naďalej vedú protesty proti dôchodkovej reforme. Chystajú aj generálny štrajk

Plánujú aj ďalšie protestné akcie.

Francúzi naďalej vedú protesty proti dôchodkovej reforme. Chystajú aj generálny štrajk
Demonštranti pochodujú počas demonštrácie proti reforme dôchodkového systému v Paríži 16. februára 2023. Foto: TASR/AP

Desaťtisíce Francúzov vo štvrtok (16. 2.) opäť protestovali proti plánovanej reforme dôchodkového systému. Vyplýva to zo správy agentúry DPA.Veľké demonštrácie sa konali v mestách Marseille, Rennes a Bordeaux. Zamestnanci letísk, železníc a energetického sektora na podporu protestov štrajkovali.

Podľa odhadov ministerstva vnútra sa na protestoch zúčastnilo okolo 440 000 ľudí, cez víkend to bolo 963 000 ľudí. Dôvodom sú školské prázdniny, ktoré majú tento týždeň dve tretiny Francúzska. Na 7. marca odborári avizujú generálny štrajk, po ktorom sa uskutočnia ďalšie protestné akcie 8. marca na Medzinárodný deň žien.

Zmeny v dôchodkovom systéme predstavila v januári vláda prezidenta Emmanuela Macrona. Postupne až do roku 2030 sa má zvyšovať minimálny vek odchodu do dôchodku zo súčasných 62 na 64 rokov. Ľudia tiež budú musieť odpracovať aspoň 43 rokov, aby mali nárok na plný dôchodok.

Vláda tvrdí, že cieľom zmien je udržať dôchodkový systém. Očakáva sa totiž, že starnutie francúzskej populácie spôsobí v nadchádzajúcom desaťročí deficit v systéme. Pred Macronom sa o reformu dôchodkového systému pokúsilo niekoľko prezidentov s rôznym úspechom. Diskusiu o zmenách a ich schvaľovanie zakaždým sprevádzali rozsiahle protesty a štrajky.

Macron v súčasnosti nemá v parlamente absolútnu väčšinu, a preto počíta s tým, že sa mu reformu podarí presadiť s pomocou konzervatívnych Republikánov (LR). Tí už svoju podporu potvrdili. Niektorí poslanci, dokonca aj z Macronovej frakcie, však stále majú k navrhovaným zmenám výhrady.

Macron je podľa agentúry AP odhodlaný presadiť navrhované zmeny aj napriek prieskumom verejnej mienky, podľa ktorých odpor spoločnosti voči reforme rastie.

Symbolom demonštrácií je mesto Albi

Symbolom týždňov trvajúcich demonštrácií sa stalo juhofrancúzske mesto Albi s 50 000 obyvateľmi. V sobotu (11. 2.) ich tam vyšlo do ulíc 6 000, médiá o obci hovoria ako o „hlavnom meste hnevu“. Pochodu sa tam vo štvrtok zúčastnil aj Alain Vidal, prasynovec francúzskeho politika Jeana Jaurèsa, ktorý patril k zakladateľom sociálnej demokracie.

„Bránil všetky záujmy robotníkov a ja robím to isté,“ povedal hovorca Stanice BFM TV Jozef Vidal. „V parlamente nebol nemý, obhajoval robotníkov a najmä baníkov,“ dodal Vidal, ktorý bol súčasťou mohutného sprievodu v Albi.

Na sociálnych sieťach a v médiách sa postupne objavujú čiastkové údaje o účasti. V Rennes čítal sprievod podľa odborov 12 000 ľudí, rovnaký údaj uvádzajú usporiadatelia aj pre Montpellier. Úrady hovoria o 7 200 demonštrantoch v Montpellier a 7 000 v Marseille. Početné sprievody prešli tiež mestami Toulouse, Le Havre alebo Dieppe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet