Na hlavný obsah

Gorali chcú byť uznanou menšinou

O uznanie štatútu menšiny požiadali už v júni 2021.

Gorali chcú byť uznanou menšinou
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Gorali žiadajú, aby boli oficiálne uznanou národnostnou menšinou. Jednou z výhod je, že by potom mohli na svoj rozvoj čerpať peniaze zo štátneho rozpočtu. Zdá sa však, že ich žiadosť sa niekde stratila.

V podtatranskom Lendaku žijú gorali známi najmä prácou s koňmi v horských lesoch. Nárečím sa rozprávajú aj so zvieratami.

V rámci posledného sčítania obyvateľstva sa ku goralskej menšine prihlásilo necelých 5 400 ľudí. Na Slovensku žijú prevažne v poľsko-slovenskom pohraničí od Pienin po Oravu. Vraj až v 70 dedinách. Majú iné kroje, zvyky aj nárečie, ale predsa sú si blízky.

Gorali podali žiadosť o uznanie štatútu menšiny splnomocnencovi vlády pre národnostné menšiny už v júni 2021. Ten agendu postúpil na ministerstvo spravodlivosti. „Rezort spravodlivosti, takisto ako sekcia ľudských práv neeviduje takúto žiadosť,“ priblížila hovorkyňa ministerstva Monika Klobušická.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Gorali spod Tatier však už majú ďalšiu víziu. Chcú s goralmi z Česka a Poľska preraziť vo svete.

„Dohodli sme sa, že spoločne urobíme zápis goralskej kultúry do zoznamu nehmotného dedičstva UNESCA,“ uviedol starosta obce Ždiar Pavol Bekeš. Dohodu uzavreli len minulý týždeň, proces je teda na začiatku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny