Na hlavný obsah

Guterres varuje pred priblížením celkového zničenia planéty Zem

Viní z toho vedcov a bezpečnostných expertov.

Guterres varuje pred priblížením celkového zničenia planéty Zem
Generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

Vedci a bezpečností experti posunuli ručičku symbolických hodín takzvaného Súdneho dňa bližšie k dvanástej hodine. Na pôde Valného zhromaždenia OSN to povedal generálny tajomník organizácie Antonio Guterres. Spomínané pomyselné hodiny ukazujú, ako blízko je planéta Zem k celkovému zničeniu.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Rajec.

„Ruská invázia na Ukrajinu spôsobila obrovské utrpenie Ukrajincov a má globálne následky. Vyhliadky na mier sa stále zmenšujú. Šanca na ďalšiu eskaláciu a krviprelievanie narastá. Bojím sa, že svet vedome kráča do väčšieho konfliktu, a to s otvorenými očami,“ varoval Guterres.

Varoval na pôde Valného Zhromaždenia generálny tajomník OSN Antonio Guterres. Stalo sa tak iba pár hodín predtým , ako sa konfliktom na Ukrajine a utrpením civilistov zaoberala Bezpečnostná rada.

„Od začiatku ruskej nevyprovokovanej invázie na Ukrajinu uplynul takmer rok. Toto jasné porušenie medzinárodného práva a charty OSN viedlo k nezmyselnému utrpeniu nezávislého národa, ktorý sa usiluje o prosperitu a demokraciu. Vojna neohrozuje iba Ukrajinu, ale medzinárodný poriadok,“ povedal veľvyslanec EÚ pri OSN Silvio Gonzato

Rusko opäť odmietlo vojnové zločiny

Zástupca Ruského veľvyslanca Dmitrij Poljansky zodpovednosť Ruska za utrpenie ukrajinských civilistov a vojnové zločiny odmietol. Naopak prstom ukázal na Ukrajinskú stranu.

„Ukrajinský režim ignoruje početné zločiny ukrajinskej armády namierené proti obyvateľom Donbasu a územiam, ktoré sa stali súčasťou Ruska po referendách v septembri minulého roka,“ podotkol Poljansky

Ukrajinský veľvyslanec Serhij Kyslicia tvrdil že Rusko pokračuje v raketových útokoch na civilné ciele. „26 januára Rusko vystrelilo na Ukrajinu 55 rakiet, ktorý zabili 11 a zranili 11 ľudí.“ Západní diplomati sa zhodli, že vojnové zločiny na Ukrajine musia byť vyšetrené a vinníci potrestaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál