Na hlavný obsah

Haleyová sa bude uchádzať o republikánsku nomináciu do prezidentských volieb

V primárkach sa postaví proti Donaldovi Trumpovi.

Haleyová sa bude uchádzať o republikánsku nomináciu do prezidentských volieb
Na snímke bývalá guvernérka Južnej Karolíny Nikky Haleyová. Foto: TASR/AP

Bývalá americká veľvyslankyňa pri OSN a bývalá guvernérka Južnej Karolíny Nikki Haleyová sa bude uchádzať o republikánsku nomináciu pre prezidentské voľby v roku 2024. V primárkach Republikánskej strany sa postaví proti exprezidentovi Donaldovi Trumpovi. Agentúre Reuters to oznámil zdroj z okolia Haleyovej.

Päťdesiatjedenročná Haleyová je dcérou dvoch indických imigrantov. Okrem politickej kariéry má za sebou vedenie úspešného obchodu s oblečením na vidieku v Južnej Karolíne.

Viac detailov o svojej predvolebnej kampani zverejní podľa juhokarolínskeho denníka The Post and Courier už v stredu (1. 2.). Ak republikánsku nomináciu získa, bude prvou ženou a prvým človekom inej ako bielej pleti, ktorého strana postavila ako kandidáta.

V OSN sa Haleyová prejavovala ako oddaná stúpenkyňa zahraničných záujmov Spojených štátov.

Národnej pozornosti sa jej dostalo v roku 2015, keď ako guvernérka podpísala zákon, ktorý nariadil odstrániť vlajku Konfederácie z vládnej budovy v Južnej Karolíne po tom, čo extrémista Dylann Roof zavraždil deviatich černošských veriacich v kostole v Charlestone.

Vlajku Konfederácie dnes nielen černosi považujú za symbol rasizmu, útlaku a obhajoby otroctva, keďže v mnohých južanských amerických štátoch v histórii platili segregačné zákony. Jej zástancovia naopak konfederačnú vlajku považujú za symbol regionálnej južanskej kultúry a svojbytného spôsobu života.

Ako veľvyslankyňa pri OSN v rokoch 2017 a 2018 slúžila Haleyová pod Trumpovou administratívou. Voči exprezidentovi sa niekoľkokrát vymedzila, svoje vyhlásenia však neskôr zmiernila s tým, že Trump má v Republikánskej strane dôležitú úlohu.

Hoci prieskumy v jednotlivých štátoch jej zatiaľ prisudzujú len jednocifernú podporu, Haleyová si v politických kruhoch vydobyla reputáciu ako kandidátka, ktorá je schopná zvíťaziť napriek pravdepodobnosti, píše Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet