Na hlavný obsah

Harabin chce opäť kandidovať za prezidenta. Tvrdí, že začína zbierať podpisy

Podľa sociológa má stále veľkú podporu.

Harabin chce opäť kandidovať za prezidenta. Tvrdí, že začína zbierať podpisy
Štefan Harabin. Foto: TASR

Bývalý minister spravodlivosti a šéf najvyššieho súdu Štefan Harabin bude budúci rok kandidovať na prezidenta. Svoj zámer potvrdil pre portál aktuality.sk. Do volieb chce ísť ako občiansky kandidát, na čo potrebuje aspoň 15 000 podpisov občanov.

Na post hlavy štátu bývalý sudca naposledy kandidoval v roku 2019, kedy však do druhého kola volieb nepostúpil. V tom čase ho podporilo vyše 300 000 voličov. Sám sa však považoval za víťaza.

Podľa Aktualít svoj zámer oznámil ešte vlani v máji. Krátko po jeho zadržaní a obvinení za schvaľovanie ruského útoku na Ukrajinu vyhlásil, že začal s iniciatívou na zber podpisov.

Harabin sa stal veľkou tvárou antisystému. Okrem spomínaného schvaľovania vojny na Ukrajine, počas pandémie koronavírusu odmietal nosenie rúšok aj očkovanie. Sociológ a šéf agentúry Focus Martin Slosiarik však pre portál uviedol, že preferencie bývalého ministra spravodlivosti sú stále vysoké.

Politik však nemá veľa možností, čo sa týka nadväzovania spolupráce. Útočí totiž prakticky na každého vrátane prezidentky Zuzany Čaputovej aj predstaviteľov koalície. Svedčí o tom ja fakt, že po jeho vypadnutí z volieb

Financovať ju chce z darov

Bývalý šéf rezortu spravodlivosti tvrdí, že podobne ako v roku 2019, kedy minul vyše 300 000 eur, svoju kandidatúru bude financovať z darov podporovateľov. Získavanie financií k tej predošlej však bolo pochybné. Zistenia mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko zistilo, že polovicu prostriedkov vtedy získal od príbuzných.

Organizácia vtedy hovorila, že nebolo isté, či v skutočnosti išlo o dary zo zárobkov a úspor Harabinovych podporovateľov. Aktuality uvádzajú, že o pochybných praktikách sa špekulovalo aj pri financovaní strany Vlasť, ktorú viedol do parlamentných volieb 2020.

„Tak ako v minulosti. Otvorí sa prezidentský účet a tí, ktorí budú prispievať, z týchto peňazí to bude hradené. Všetko bolo preverované políciou. Všetko sa bude realizovať na podklade zákona,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko