Na hlavný obsah

Imrecze dostal za korupciu päťročný podmienečný trest a pokutu

Rozhodnutie je právoplatné.

Imrecze dostal za korupciu päťročný podmienečný trest a pokutu
Na snímke bývalý riaditeľ finančnej správy František Imrecze sedí v súdnej sieni na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Foto: TASR

Exšéf finančnej správy (FS) František Imrecze dostal za korupciu úhrnný trojročný podmienečný trest odňatia slobody so skúšobnou dobou päť rokov. Okrem iného aj peňažný trest vo výške 202 000 eur. V prípade jeho nezaplatenia náhradný trojročný trest väzenia.

Vo štvrtok (9. 2.) o tom na verejnom zasadnutí rozhodla sudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, keď schválila v mierne modifikovanej podobe dohodu o vine a treste uzatvorenú medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry a Imreczem. Rozhodnutie je právoplatné.

Dostal tiež šesťročný zákaz činnosti vo verejnej správe. Nemôže sa stretávať a kontaktovať osoby, ktoré figurujú v stíhaných skutkoch. Raz ročne sa musí v skúšobnej dobe zúčastniť na hlavnom pojednávaní alebo verejnom zasadnutí vedenom ŠTS pre korupčné trestné činy. Nariadený má aj probačný a mediačný dohľad.

Samosudkyňa Pamela Záleská priblížila, že schválená trestná sadzba je na spodnej hranici. „Súd zohľadnil aj uloženie ďalších trestov,“ podotkla. Zdôraznila, že uložený peňažný trest je štvornásobkom nenáležitej odmeny, ktorú si Imrecze ponechal. Zároveň poukázala na to, že exšéf finančnej správy objasňuje závažnú trestnú činnosť.

Vystupuje ako obvinený vo viacerých prípadoch

Imrecze vystupuje ako spolupracujúci obvinený vo viacerých prípadoch. Schválená dohoda sa týka kauzy mediálne známej ako Mýtnik. Vinný je z opakovaného zločinu prijímania úplatku formou organizátorstva.

Po tom, ako v roku 2018 rezignoval na post šéfa finančnej správy, mal požiadať podnikateľa Michala Suchobu o odmenu pre vybraných zamestnancov finančnej správy za podporu implementácie projektov od spoločnosti Allexis.

Imreczeho nástupkyňa na poste šéfky finančnej správy Lenka Wittenbergerová mala dostať 50 000 eur. K prijatiu úplatku sa priznala, za čo už dostala podmienečný trest. Exriaditeľka odboru právnych služieb finančnej správy Denisa Židová mala dostať 30 000 eur a bývalá generálna riaditeľka sekcie ekonomiky finančnej správy Kornélia Černá 20 000 eur.

Obe zatiaľ neprávoplatne odsúdili na podmienečné tresty odňatia slobody. Hotovosť vo výške 50 000 eur určenú pre exšéfa sekcie informatiky finančnej správy Milana Gregu si mal Imrecze napokon ponechať pre seba.

Podnikateľ Miroslav Výboh prostredníctvom svojej obhajoby požiadal súd, aby neschválil dohodu o vine a treste medzi Imreczem a prokurátorom. Súd sa týmto podaním nezaoberal, lebo Miroslav Výboh nie je stranou v konaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko