Na hlavný obsah

Indonéziu zasiahlo zemetrasenie o sile 5,1 stupňa

Vyžiadalo si štyroch mŕtvych.

Indonéziu zasiahlo zemetrasenie o sile 5,1 stupňa
Na snímke zničený dom po zemetrasení v Jayapure v hlavnom meste indonézskej provincie Západná Papua 9. februára 2023. Foto: TSAR/AP

Zemetrasenie o sile 5,1 stupňa zasiahlo obytné oblasti blízko mesta Jayapura na severe indonézskej provincie Papua. Vyžiadalo si štyroch mŕtvych medzi ľuďmi, ktorým sa nepodarilo včas uniknúť z plávajúcej reštaurácie, ktorá sa v dôsledku zemetrasenia zrútila do mora. Po preživších pátrali záchranárski potápači, uviedla vo štvrtok (9. 2.) agentúra AP.

„Obete boli uväznené pod sutinami strechy reštaurácie,“ uviedol hovorca národnej agentúry pre zvládanie prírodných katastrof. Zemetrasenie podľa neho rovnako poničilo zdravotnícke zariadenia a ďalšie budovy. Niekoľko pacientov zasiahnutej nemocnice bolo treba evakuovať.

Papuu zasiahlo od januára už niekoľko silných zemetrasení. Len v meste Jayapura ich úrad pre meteorológiu, klimatológiu a geofyziku zaznamenal celkovo 1 079, z ktorých bolo 132 dostatočne silných na to, aby ich miestne obyvateľstvo zaznamenalo.

Indonézske súostrovie, kde žije viac ako 270 miliónov ľudí, zasahujú zemetrasenia a sopečná činnosť pomerne často. Oblasť je súčasťou takzvaného ohnivého kruhu, čo je pás okolo zlomových línií v Tichom oceáne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet