Na hlavný obsah

Počet obetí ničivého zemetrasenia v Turecku a Sýrii presiahol 20 000

Zranených sú desaťtisíce, tisíce domov sa zrútilo.

Počet obetí ničivého zemetrasenia v Turecku a Sýrii presiahol 20 000
Záchranári vyslobodzujú ľudí spod trosiek zrútenej budovy v Turecku. Foto: Profimedia

Počet obetí zemetrasenia, ktoré v pondelok (6. 2.) zasiahlo oblasť na hranici medzi Tureckom a Sýriou, presiahol 20 000. 

 Turecku podľa úradov zahynulo najmenej 17 134 ľudí, sýrska vláda a opozícia hlásia najmenej 3 277 mŕtvych. Čo sa týka počtu obetí katastrofa prekonala zemetrasenie v Japonsku z roku 2011, pri ktorom bola poškodená aj jadrová elektráreň Fukušima.

Z trosiek sa aj po troch dňoch darí vyslobodiť preživších. Podľa agentúry Reuters záchranári vyniesli po 79 hodinách dvojročného chlapca, ktorý bol uväznený v sutinách domu v provincii Hatay.

V Turecku sa doteraz našli telá 17.134 ľudí, uviedol vo štvrtok (9. 2.) večer AFAD. Podľa tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana je zemetrasenie zo začiatku tohto týždňa „katastrofou storočia“.

„Zemetrasenie zasiahlo oblasť s rozlohou 110 000 kilometrov štvorcových. Ide o tretie najväčšie zemetrasenie po otrasoch v Anatólii z roku 1668 a v Erzincanu v roku 1939,“ povedal vo štvrtok podľa agentúry Anadolu v parlamente viceprezident Fuat Oktay. Zranených je podľa neho bezmála 64 000 ľudí. Turecký úrad AFAD dnes oznámil, že v postihnutých regiónoch zasahuje vyše 113 000 záchranárov, z toho je takmer 6 000 odborníkov zo zahraničia vrátane Česka. Z oblasti katastrofy bolo doteraz evakuovaných vyše 28 000 ľudí.

Na severe Sýrie zahynulo podľa vlády v Damasku a opozičnej organizácie Biele prilby, ktorá pôsobí v regiónoch ovládaných povstalcami, 3 277 ľudí. Sýrske štátne médiá uvádzajú 1 347 obetí v oblastiach kontrolovaných vládou, Biele prilby dnes na twitteri informovali o ďalších 1 930 mŕtvych v povstaleckých regiónoch. Zranených je spolu vyše 5 000.

Komplikácie v Sýrii

V Sýrii pomoc komplikuje zložitá vnútropolitická a bezpečnostná situácia, veľmi zložitý je prístup do regiónov pod kontrolou povstaleckých skupín. Dnes tam cez turecké hranice dorazil prvý humanitárny konvoj. Od severozápadu Sýrie boli pritom už pred touto katastrofou milióny ľudí závislých od humanitárnej pomoci.

„Región, ktorý už roky sužujú krízy, čelí ďalšej kríze s nepredstaviteľnými stratami a škodami,“ citovala agentúra DPA Corinne Fleischerovú, regionálnu riaditeľku Svetového potravinového programu (WFP) pre Blízky východ, severnú Afriku a východnú Európu.

Minúta ticha

Lídri členských štátov EÚ začali vo štvrtok (9. 2.) zasadnutie Európskej rady v Bruseli minútou ticha za obete ničivých zemetrasení v Turecku a Sýrii zo 6. februára. Vyslovili solidaritu s ľudom oboch krajín.

Barend Leyts, hovorca predsedu Európskej rady Charlesa Michela, v správe pre médiá uviedol, že krajiny EÚ prejavili solidaritu aj tým, že do postihnutých oblastí v Turecku vyslali vyše 1 600 záchranárov.

„Európska rada vyjadruje pokračujúcu pripravenosť EÚ poskytnúť ďalšiu podporu, ktorý by zmiernila utrpenie ľudí z postihnutých oblastí,“ uviedol Leyts.

A dodal, že lídri EÚ privítali stredajšiu iniciatívu švédskeho predsedníctva v Rade EÚ a Európskej komisie zvolať v marci do Bruselu darcovskú konferenciu, ktorá má zmobilizovať dodatočnú finančnú pomoc pre obe krajiny postihnuté zemetrasením.

Lídri taktiež vyzvali všetky strany, aby bol zabezpečený bezproblémový prístup pre humanitárnych pracovníkov a humanitárnu pomoc do postihnutých oblastí, aby sa na miesto činu mohla dostať aj dodatočná pomoc poskytovaná EÚ a jej členskými krajinami, ktorú priamo v teréne dokážu rozdistribuovať rôzne humanitárne organizácie a agentúry OSN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet