Na hlavný obsah

Inflácia v eurozóne v januári nečakane prudko klesla

Dostala sa na úroveň 8,5 percenta.

Inflácia v eurozóne v januári nečakane prudko klesla
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Medziročná miera inflácie v eurozóne v januári pokračovala v neočakávane rýchlom poklese z predchádzajúcich mesiacov. Z 9,2 % v decembri klesla na 8,5 %. Štatistický úrad Eurostat vo svojom rýchlom odhade uviedol, že ekonómovia očakávali miernejšie zníženie rastu cien, v priemere na približne deväť percent.

K rastu stále najviac prispievali zvyšujúce sa ceny energií, hoci ich rast sa výrazne spomalil. Medzimesačne ceny v 20 krajinách platiacich eurom klesli o 0,4 %. Rýchly odhad nezahŕňa údaje za celú Európsku úniu a Eurostat ho zverejní v polovici februára.

Ceny energií v januári medziročne vzrástli o 17,2 % v porovnaní s 25,5-percentným nárastom v decembri. Medzimesačne boli energie lacnejšie o 0,9 %.

Kategória potravín, alkoholu a tabaku sa prvýkrát po mnohých mesiacoch priblížila k celkovej medziročnej inflácii, keď ceny vzrástli o 14,1 % v porovnaní s 13,8 % v decembri. Neenergetický priemyselný tovar medziročne vzrástol o 6,9 % a služby o 4,2 %.

Štatistiky eurozóny po prvýkrát ovplyvnilo Chorvátsko, ktoré sa začiatkom januára stalo 20. krajinou používajúcou spoločnú menu. Jeho odhad inflácie bol piaty najvyšší a dosiahol 12,5 %. Vyšší nárast cien zaznamenali len Lotyšsko (21,6 %), Estónsko (18,8 %), Litva (18,4 %) a Slovensko (14,9 %). Naopak, najnižšiu infláciu (5,8 %) mali podľa odhadu Španielsko a Luxembursko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika