Na hlavný obsah

Izraelskí poslanci schválili v prvom čítaní časť reformy súdnictva

Schválili ju v pomere 63 ku 47.

Izraelskí poslanci schválili v prvom čítaní časť reformy súdnictva
Na snímke tisíce Izraelčanov protestujú pred parlamentom v Jeruzaleme. Foto: TASR/AP

Izraelský parlament schválil v prvom čítaní prvú časť kontroverznej reformy súdnictva, ktorá v krajine vyvoláva masové demonštrácie. Schválili ju pomerom hlasov 63 ku 47. Informovala o tom v utorok (21. 2.) agentúra Reuters. Kritici tvrdia, že zmeny obmedzia právomoci súdnictva.

Parlament hlasoval o časti reformy týkajúcej sa menovania sudcov najvyššieho súdu. Podľa reformy by vládnuca koalícia pravicového premiéra Benjamina Netanjahua získala kontrolu nad menovaním sudcov.

Schválil aj návrh, ktorý má zabrániť najvyššiemu súdu blokovať tzv. základné zákony, ktoré nahrádzajú ústavu, ktorú Izrael nemá.

Ide o súčasť väčšieho balíka zmien, ktoré v prípade schválenia oslabia najvyšší súd a poskytnú viac moci vládnucej koalícii, informuje Reuters. Podľa iných častí reformy by napríklad parlament mohol zrušiť rozhodnutie najvyššieho súdu.

Líder izraelskej strany Likud Benjamin Netanjahu.
Líder izraelskej strany Likud Benjamin Netanjahu.Foto: TASR/AP

Netanjahuovi spojenci z krajne pravicových a ultrapravicových strán tvrdia, že reforma je potrebná na obmedzenie aktivistických sudcov. Tí podľa nich zasahujú do výkonnej moci.

Odporcovia reformy sa obávajú, že sudcovia budú menovaní na základe lojality k vláde alebo premiérovi. Poukazujú na to, že Netanjahu, ktorý čelí obvineniam z korupcie, je v tomto prípade v konflikte záujmov.

Hlasovanie sprevádzali demonštrácie

Poslanci hlasovali o prvej časti reformy po búrlivej sedemhodinovej rozprave, ktorá sa pretiahla cez polnoc miestneho času. Opoziční zákonodarcovia počas rokovania skandovali „hanba“, zahalili sa do izraelskej vlajky a niektorých dokonca vyviedli zo sály.

Desaťtisíce ľudí sa zhromaždili pred budovou Knesetu na ďalšej zo série masových demonštrácií, ktoré sa v posledných týždňoch konali v izraelských mestách na protest proti zmenám v súdnictve. Očakáva sa, že schvaľovací proces potrvá mesiace.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet