Na hlavný obsah

Japonský premiér vyhodil svojho poradcu za výroky proti LGBT+

Povedal, že nerád vidí LGBT+ ľudí.

Japonský premiér vyhodil svojho poradcu za výroky proti LGBT+
Na ilustračnej snímke dúhová vlajka. Foto: Unsplash

Vsokopostaveného poradcu japonského premiéra prepustili z funkcie, keď sa diskriminačne vyjadril o LGBT+ ľuďoch, informovala v sobotu (4. 2.) agentúra AP.

Japonský premiér Fumio Kišida novinárom povedal, že Masajošia Araia, pôsobiaceho na poste tajomníka jeho úradu, prepustil po tom, ako nedávno pre japonské médiá povedal, že nerád vidí LGBT+ ľudí. Arai svoje vyjadrenia odvolal a ospravedlnil sa.

Kišida uviedol, že takéto poznámky sú v rozpore s postojom vlády k podpore rozmanitosti. „Prijatie ráznych opatrení je nevyhnutné,“ konštatoval Kišida bez uvedenia ďalších podrobností.

Araiove výroky vyvolali v Japonsku vlnu protestov a sú najnovšími zo série prešľapov japonských vládnych úradníkov, ktoré ich dostali do problémov. Kišidovu vládu v poslednom čase zasiahlo viacero škandálov a jej popularita je neistá.

AP dodala, že v minulosti pre svoje výroky odstúpili viacerí japonskí vládni úradníci. Vlani to bol napríklad minister spravodlivosti za žartovanie o treste smrti.

V roku 2021 odstúpil z funkcie šéfa organizačného výboru olympijských hier v Tokiu Joširo Mori, keď predtým povedal, že ženy príliš veľa rozprávajú. Mori bol povestný rôznymi prešľapmi aj v čase, keď asi pred 20 rokmi pôsobil ako predseda vlády.

V roku 2019 zasa odstúpil minister zodpovedný za kybernetickú bezpečnosť, ktorý priznal, že takmer nikdy nepoužíva počítač.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet