Na hlavný obsah

Viac ako polovica LGBT+ ľudí sa stretla s obťažovaním

Vyplýva to z prieskumu Iniciatívy Inakosť.

dúhová vlajka
Ilustračná snímka.Foto: pixabay.com

Slováci čoraz menej akceptujú LGBT+ ľudí, vyplýva to z prieskumu Iniciatívy Inakosť z dvoch predchádzajúcich rokov. Z takmer 1 600 opýtaných viac ako polovica potvrdila, že sa s obťažovaním stretáva často – najmä na verejnosti, v práci či v škole. Len zlomok z nich sa však obrátil aj na políciu.

Prieskum nezachytáva teroristický útok na Zámockej ani predstavenú legislatívu na pomoc. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Simona Beňová.

Celoslovenský prieskum robila iniciatíva po piatich rokoch. Viac LGBT+ ľudí odvtedy podľa Andreja Kuruca z Iniciatívy Inakosť vníma, že Slovensko ide zlým smerom, čo sa týka ich akceptovania.

„Pred piatimi rokmi si to myslelo 29 %, teraz je to už okolo 36 %. Viac ľudí sa vyjadrilo, že zažili rôzne druhy obťažovania na rôznych miestach. Bolo to približne 58 percent,“ priblížil Kuruc.

Takmer polovica opýtaných sa stretla s rôznymi formami diskriminácie a približne 13 % aj so sexuálnym či fyzickým násilím. Najhoršie zo štatistík vychádzajú transrodový ľudia. Svoje o tom vie aj Petra, ktorú koncom roka dobili pred jedným podnikom.

„Po záverečnej, keď sme vychádzali von, v tej chvíli prišla z tmy z ničoho nič rana, potom druhá a vôbec som netušila, kto na mňa útočí, či je jeden, alebo viacerí. Ocitla som sa na zemi a dostala niekoľko kopancov do tela. Bola som v totálnom šoku,“ priznáva Petra.

LGBT+ na pracoviskách

Z prieskumu ďalej vyplynulo, že na základných školách sa o tejto téme vôbec nehovorí. Študent Univerzity Komenského Ivan Vrábel je súčasťou projektu Dúhové vzdelávanie. Prednášať chodievajú najmä na stredné školy, kde je podľa neho situácia o niečo lepšia.

„Je to tak 50 na 50. Keď sa rozprávam so študentmi, tak sú niektoré hlasy, ktoré mi hovoria, že by najradšej queer ľudí vystrieľali, vyzabíjali. Je tam potom oponentúra, druhá strana, zdá sa mi, že sa posúvame viac do tých opačných dvoch extrémov,“ spresnil Vrábel.

Spoločnosť Profesia robí prieskum o postojoch k inakosti a diskriminácii na pracovisku už tri roky po sebe. Anna Podlesná približuje, že práve LGBT+ ľudia patria medzi najmenej viditeľných na pracovisku.

„Opakovane nám vychádza, že len 13 % ľudí má na pracovisku za kolegu alebo kolegyňu človeka, ktorý sa otvorene hlási k LGBT+ komunite. Ak má niekto osobnú skúsenosť, tak jeho postoj voči ľuďom s inakosťou je dvojnásobne pozitívnejší,“ vysvetlila Podlesná.

Za horšími výsledkami vidí Iniciatíva Inakosť spoločenskú atmosféru. Situáciu podľa nich nezlepšujú ani dezinformácie či súčasná politická reprezentácia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál