Na hlavný obsah

Káčer sa za svoje výroky o Maďarsku neospravedlní

OĽANO hovorí o klamstvách a šírení poplašnej správy.

Káčer sa za svoje výroky o Maďarsku neospravedlní
Na snímke dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. Foto: TASR

Poverený minister diplomacie Rastislav Káčer sa neospravedlní za výroky, ktoré tento týždeň predniesol v televízii Markíza. Podľa neho, ak by Rusko obsadilo celú Ukrajinu, Maďarsko by si nárokovalo slovenské územia.

OĽANO, ktoré diplomata nominovalo na vládny post, hovorí o klamstvách a šírení poplašnej správy. Budapešť si už v tejto súvislosti predvolala slovenského veľvyslanca, aby vysvetľoval Káčerove vyhlásenia.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Ak by bol Vladimir Putin na Ukrajine úspešnejší, a máme ho na východnej hranici, Slovensko by dnes čelilo územným nárokom Maďarska. Tvrdil poverený minister zahraničných vecí.

Matovič Káčera prirovnáva k Slotovi

Jeho videnie naráža na politiku hnutia OĽANO, ktoré ho nominovalo na ministerskú pozíciu. Igor Matovič (OĽANO) ho dokonca prirovnáva k niekdajšiemu predsedovi SNS Jánovi Slotovi. Ten bol známy dehonestujúcimi poznámkami na adresu Maďarov.

„Keď Slota blúznil svoje ódy o tom, ako zoberieme tanky a zrovnáme Budapešť so zemou, bol značne pod vplyvom alkoholu. Minister Káčer to však hovoril triezvy. Je to obrovský prešľap a musí sa ospravedlniť,“ uviedol Matovič.

Odmieta sa ospravedlniť

Rastislav Káčer sa odmieta ospravedlniť za svoje vyhlásenia. „Nebudem sa nikomu ospravedlňovať za to, že chránim záujmy svojej krajiny. Že jej teritoriálnu integritu, suverenitu a slobodu považujem za svätý grál snaženia našej diplomacie,“ vysvetlil Káčer.

Podľa poslanca Györgyho Gyimesiho (OĽANO) sa vyťahuje maďarská karta, keďže Slovensko kráča k predčasným voľbám. Káčerove vyhlásenia označuje za šírenie poplašnej správy.

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer.
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer. Foto: TASR

„Toto nie je konflikt národov. Je to kritika konkrétnej politiky. Mečiar nebol Slovensko, Orbán nie je Maďarsko. Matovič je nikto a kto je Gyimesi, netuším. Môžem iba hádať. Slováci a Maďari tu spolu žijú tisíc rokov a budú aj naďalej. Verím, že v harmónii,“ napísal na svojom facebooku Káčer.

Vlani sa maďarský premiér Viktor Orbán objavil na futbalovom zápase so šálom, ktorý zobrazoval geografické hranice Veľkého Uhorska. Do konca prvej svetovej vojny bolo Slovensko jeho súčasťou.

Rozpútavanie vášní či predvolebná kampaň

Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) vtedy na oplátku doniesol Orbánovi slovenský šál s poznámkou, že potreboval nový. Teraz hovorí o vzniknutej situácii ako o súčasti predvolebnej kampane.

„Nechcem sa nechať vtiahnuť do predvolebných vyjadrení. Vzťahy s každým slovenským susedom, vrátane Maďarska, sú mi prioritou,“ povedal Heger.

Ide o rozpútavanie vášní, tvrdí zase šéf zahraničného výboru Marián Kéry (Smer-SD). „Vidím to ako veľmi nebezpečné prilievanie oleja do ohňa. Momentálne vzťahy medzi Slovákmi a Maďarmi sú veľmi dobré a každý normálny človek si praje, aby to bolo tak aj naďalej,“ dodal.

Maďarsko označilo slová Káčera za klamstvo. Budapešť si zároveň oficiálne predvolala slovenského veľvyslanca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál