Na hlavný obsah

Kanadské a americké lietadlá zostrelili neidentifikovaný objekt

Trosky chcú nájsť a preskúmať.

Kanadské a americké lietadlá zostrelili neidentifikovaný objekt
Na snímke kanadský premiér Justin Trudeau. Foto: TASR/AP

Kanadské a americké lietadlá zostrelili neidentifikovaný objekt nad severnou Kanadou, oznámil v sobotu (11. 2.) kanadský premiér Justin Trudeau s tým, že trosky bližšie neurčeného predmetu nájdu a preskúmajú.

Trudeau povedal, že o celej záležitosti rokoval s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Ten o deň skôr nariadil zostreliť podobný objekt nad Aljaškou.

Krátko pred Trudeauovým oznámením veliteľstvo protivzdušnej obrany Severnej Ameriky (NORAD) podľa agentúry AP oznámilo, že zistilo letiaci objekt vo vysokej výške nad Kanadou. Ďalšie informácie neposkytli.

Trudeau na twitteri napísal, že nariadil zostreliť neidentifikovaný objekt, ktorý narušil kanadský vzdušný priestor. Veliteľstvo NORAD objekt zostrelilo nad Yukonom. Vzlietli kanadské a americké lietadlá a objekt úspešne zasiahla americká stíhačka F-22.

Tento objekt bol tretím, ktorý v posledných dvoch týždňoch narušil severoamerický vzdušný priestor, poznamenala AP.

Biely dom v piatok (10. 2.) oznámil, že americká stíhačka zostrelila pri Aljašku bližšie neurčený objekt o veľkosti malého osobného auta, ktorý letel vo veľkej výške. Zásah nariadil prezident Joe Biden. Nie je jasné, komu letiaci predmet patril. Ďalšie podrobnosti budú podľa Washingtonu jasné po analýze zvyškov.

Podľa bezpečnostného hovorcu Bieleho domu Johna Kirbyho sa objekt nachádzal vo výške zhruba 12 000 metrov a mohol predstavovať nebezpečenstvo pre civilné lietadlá. Trosky predmetu dopadli do amerických vôd.

Pri zostrelení sa objekt pohyboval pri severovýchodnom cípe Aljašky. Kirby uviedol, že ministerstvo obrany nemá poznatky o ďalších podobných predmetoch v americkom vzdušnom priestore.

Analýza trosiek

Podľa Kirbyho bol objekt, ktorý zostrelili menší ako čínsky balón, ktorý americké letectvo zničilo minulý týždeň. „Nevieme, kto bol jeho majiteľom, či to bol nejaký štát, firma či fyzická osoba,“ uviedol hovorca Bieleho domu.

Ani Pentagon nebol schopný určiť pôvod lietajúceho predmetu. Ďalšie poznatky by mohla priniesť analýza trosiek, ktoré sa americké sily snažia vyzdvihnúť. Zásah by mal byť ľahší ako pri čínskom balóne, keďže povrch je zmrznutý.

Predmet nemal pohon ani iné prvky, ktoré by mu dovoľovali meniť smer letu, a nie sú poznatky, že by ho niekto riadil, uviedol Pentagon. „Nie je nám zatiaľ jasné jeho využitie,“ povedal o predmete Kirby.

Nevedia, či predmet niesol výzvedné vybavenie. Letel v nižšej hladine ako zostrelený čínsky balón, ktorý sa pohyboval vo výške zhruba 18 000 metrov, spomenul hovorca Bieleho domu niekoľko rozdielov medzi oboma zásahmi.

Minulý týždeň v sobotu (4. 2.) stíhačka americkej armády zostrelila čínsky balón, ktorý Spojené štáty označili za špionážny a ktorý preletel nad americkým územím. Peking zostrelenie svojho balóna odsúdil a uviedol, že išlo o civilný objekt, ktorý slúžil na meteorologický výskum.

Podľa USA čínske špionážne balóny spozorovali už skôr na piatich kontinentoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet