Na hlavný obsah

Kiska bol prezidentom päť rokov, porazil Fica. Z politiky odišiel v roku 2020

Vo štvrtok oslavuje 60. narodeniny.

Kiska bol prezidentom päť rokov, porazil Fica. Z politiky odišiel v roku 2020
Na snímke slovenský exprezident Andrej Kiska. Foto: Facebook/Andrej Kiska

Slovenský exprezident Andrej Kiska stál na čele krajiny päť rokov od roku 2014, keď v druhom kole prezidentských volieb porazil vtedajšieho premiéra Roberta Fica. Za svojho päťročného mandátu zastával podľa odborníkov proeurópske postoje, bol dlhodobým kritikom Ruska.

V polovici júna 2019 ho vo funkcii nahradila právnička Zuzana Čaputová. Potom Kiska spoluzaložil stranu Za ľudí a viedol ju do júna 2020, keď oznámil definitívny odchod z politiky. Taktiež spisovateľ, milionár a filantrop napísal dve knihy pamätí a príležitostne prednáša. Vo štvrtok (2. 2.) oslavuje 60. narodeniny.

Prezidentom Kisku zvolili 29. marca 2014. Úradu sa ujal ako štvrtý prezident v histórii samostatnej Slovenskej republiky 15. júna 2014. V máji 2018 oznámil, že už nebude usilovať o znovuzvolenie, ale že mieni zostať v politike.

Svoju nástupkyňu Čaputovú v predvolebnej kampani podporil. Po skončení mandátu sa podieľal na založení politickej strany Za ľudí, ktorej predsedom ho zvolili na ustanovujúcom sneme v septembri 2019. S novou stranou chcel dosiahnuť v parlamentných voľbách vo februári 2020 dvojciferný výsledok.

Na snímke slovenský exprezident Andrej Kiska.
Na snímke slovenský exprezident Andrej Kiska.Foto: TASR

Strana však nakoniec získala len 5,77 percenta hlasov a 12 mandátov. Kiska, ktorý bol volebným lídrom a získal vyše 100 000 preferenčných hlasov. Pre zdravotné dôvody oznámil, že poslanecký mandát neprevezme a nezúčastnil sa ani na rokovaniach vedúcich k vytvoreniu vlády Igora Matoviča (strana Za ľudí získala vo vláde dve kreslá).

Andrej Kiska (vpravo) odchádza zo snemu strany Za ľudí po tom, čo za novú predsedníčku strany bola zvolená Veronika Remišová (vľavo), 8. augusta 2020.
Andrej Kiska (vpravo) odchádza zo snemu strany Za ľudí po tom, čo za novú predsedníčku strany bola zvolená Veronika Remišová (vľavo), 8. augusta 2020.Foto: TASR

Nepriznanie údajného záväzku

V máji 2019 dostal Kiska od parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií pokutu za to, že nepriznal údajný záväzok ku svojej rodinnej firme KTAG, ktorá mu financovala kampaň pred voľbami v roku 2014 a ktorej konateľom bol Kiska pred zvolením hlavou štátu.

Parlamentný výbor mu uložil pokutu vo výške troch mesačných platov, pričom mzda hlavy štátu vrátane náhrad vtedy presahovala sumu 13 000 eur mesačne a Kiska od nástupu do prezidentského úradu v roku 2014 plat rozdával rodinám v núdzi.

Podľa polície daňový podvod súvisel s účtovaním nákladov na prezidentskú kampaň do účtovníctva KTAG a následnými odpočtami na dani z pridanej hodnoty.

Daňový úrad pri skoršej kontrole neuznal KTAG náklady vynaložené na Kiskovu propagáciu a spoločnosti domeral daň z pridanej hodnoty, neskôr tiež daň z príjmov v celkovom objeme niekoľko desiatok tisíc eur. Následne KTAG podala sériu opravných daňových priznaní.

Polícia v tejto daňovej kauze už skôr obvinila jedného z konateľov KTAG. Kiska podal proti rozhodnutiu parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií sťažnosť na Ústavný súd, ktorý vysokú pokutu zrušil.

Kiska v reakcii uviedol, že pokuta bola pomstou najsilnejšej vládnej strany Smer-SD, proti ktorej sa Kiska dlhodobo vymedzoval. Odmietol, že by vedome nechal do účtovníctva firmy zahrnúť neoprávnené náklady. Vlani v apríli podala slovenská prokuratúra na Kisku v tejto kauze obžalobu.

Do volieb išiel ako nezávislý kandidát

Do prezidentských volieb išiel Kiska ako nezávislý kandidát. Počas kampane sa vymedzoval proti tradičným politikom a mnohí Slováci mu dávali za pravdu. Čelil aj kritike za nedostatok politických skúseností a vtedajší premiér Fico ho vo vyhrotenej kampani označil s ohľadom na jeho podnikateľské aktivity za úžerníka a za osobu blízku scientológom.

Napriek tomu skončil Kiska v prvom kole volieb tesne za favorizovaným Ficom a v druhom kole prekvapujúco zvíťazil s výrazným náskokom. Hlas mu dalo 59,38 percenta voličov.

Právomoci prezidenta, ktorý na Slovensku môže napríklad blokovať nominácie vlády a parlamentu na obsadenie predstaviteľov niektorých úradov, Kiska využil najmä v súdnictve, ktorého stav kritizoval v predvolebnej kampani.

Na snímke oficiálne portréty prezidentov SR - prezidenta Ivana Gašparoviča, prezidenta SR Andreja Kisku a prezidentky SR Zuzany Čaputovej 13. júna 2019.
Na snímke oficiálne portréty prezidentov SR – prezidenta Ivana Gašparoviča, prezidenta SR Andreja Kisku a prezidentky SR Zuzany Čaputovej 13. júna 2019.Foto: TASR

Vládol ako proeurópsky politik a s premiérom Ficom sa niekoľkokrát dostal do otvoreného sporu. Na rozdiel od Fica kritizoval Rusko pre vojnu na Ukrajine. V migračnej kríze sa vyslovil za pomoc utečencom.

Ďalší spor medzi Kiskom a Ficom prepukol v novembri 2017 kvôli využívaniu vládnej letky ku Kiskovej preprave za rodinou do Popradu. Kiska tiež odmietol Ficove ambície stať sa predsedom Ústavného súdu.

Obaja muži sa stretli aj po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky vo februári 2018. Kiska vyzval na predčasné voľby alebo rekonštrukciu vlády a Fico to označil za volanie po prevrate. Nakoniec ale podal demisiu sám a Kiska potom odmietol prvý variant vlády, ktorú mu ponúkol Peter Pellegrini (nezaradení). Schválil mu až návrh druhý.

Pracoval ako projektant

Kiska sa narodil 2. februára 1963 v Poprade a po absolvovaní elektrotechnickej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave pracoval ako projektant. Začiatkom 90. rokov odišiel na rok a pol pracovať do USA, kde okrem iného predával v obchode na benzínovej pumpe.

Po návrate na Slovensko začal podnikať. Najprv sa zaoberal dovozom šperkov a obchodovaním s nimi.

Na snímke slovenský exprezident Andrej Kiska.
Na snímke slovenský exprezident Andrej Kiska.Foto: Facebook/Andrej Kiska

V roku 1996 spolu s bratom a bratrancom založil spoločnosť Tatracredit. Tá prevádzkovala katalógový obchod Triangel, ponúkajúci tovar na splátky, a neskôr tiež úverovú spoločnosť Quatro.

V roku 2005 svoje podiely v spomínaných firmách predal slovenskej Všeobecnej úverovej banke. Na predaji zarobil v prepočte vyše desať miliónov eur. Približne desatinu tejto sumy následne venoval na rozbeh nadácie Dobrý anjel.

Kiska, ktorý v roku 2017 vyzval k prijatiu opatrení na pomoc párom rovnakého pohlavia, je druhýkrát ženatý. Z prvého manželstva má dve deti, z druhého tri.

Posledný syn Martin sa mu narodil v roku 2017. V septembri 2019 Kiska podstúpil v bratislavskom špecializovanom zdravotníckom zariadení operáciu pre srdcovú arytmiu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko