Na hlavný obsah

KĽDR odpálila raketu do Japonského mora

Južná Kórea zvolala bezpečnostnú radu.

KĽDR odpálila raketu do Japonského mora
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Severná Kórea v sobotu (18. 2.) odpálila balistickú raketu do mora východne od Kórejského polostrova. Oznámila to juhokórejská armáda. Podľa japonských úradov išlo o medzikontinentálnu balistickú raketu (ICBM), ktorá dopadla do Japonského mora viac ako 200 kilometrov západne od ostrova Hokkaidó.

V piatok (17. 2.) Severná Kórea pohrozila „bezprecedentne“ tvrdou reakciou, ak Južná Kórea a Spojené štáty uskutočnia plánovanú sériu vojenských cvičení.

Podľa japonských úradov raketa letela zhruba 66 minút a urazila vzdialenosť okolo 900 kilometrov. Japonská vláda odpálenie rakety odsúdila, Južná Kórea zvolala zasadnutie národnej bezpečnostnej rady.

Indopacifické velenie americkej armády podľa agentúry Reuters incident odsúdilo a rovnako ako pri podobných prípadoch v minulosti oznámilo, že vec „úzko konzultuje s Japonskom, Južnou Kóreou i ďalšími regionálnymi partnermi“. Pchjongjang vyzvalo, aby sa „zdržal podobných nezákonných a destabilizujúcich krokov“.

Vlani KĽDR odpálila rekordný počet rakiet, vrátane medzikontinentálnych balistických striel schopných dosiahnuť americkú pevninu. Americkí a juhokórejskí predstavitelia rovnako varovali, že sa KĽDR môže pripravovať na prvý jadrový test od roku 2017.

Na budúci týždeň podľa Soulu usporiadajú Južná Kórea a USA v Pentagóne cvičenie, na ktorom budú pomocou počítačových simulácií trénovať spoločnú reakciu na potenciálne použitie jadrových zbraní Severnou Kóreou.

V nasledujúcich týždňoch a mesiacoch plánujú Južná Kórea a USA množstvo ďalších vojenských cvičení v teréne, napísala agentúra Reuters.

USA a G7 čin odsúdili

Spojené štáty „dôrazne odsúdili“ vypustenie balistickej rakety. Tento krok kritizovali aj ministri zahraničných vecí skupiny G7, ktorí sa zišli v Mníchove.

„Vypustenie tejto rakety zbytočne zvyšuje napätie a destabilizuje bezpečnostnú situáciu v regióne,“ cituje agentúra AFP z vyhlásenia Bieleho domu. „Spojené štáty prijmú všetky opatrenia na zaistenie svojej bezpečnosti i bezpečnosti Kórejskej republiky a Japonska“.

Šéfovia diplomacií G7 označili vypustenie rakety za „bezohľadný“ krok. „Tento čin je očividným porušením rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN a ohrozuje regionálny a globálny mier a bezpečnosť,“ uvádza sa vo vyhlásení G7.

„Bezohľadné správanie“ Severnej Kórey si podľa G7 vyžaduje jednotnú reakciu medzinárodného spoločenstva, „vrátane ďalších zásadných opatrení prijatých Bezpečnostnou radou OSN“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet