Na hlavný obsah

Komunálne voľby v obci Dolné Semerovce sú neplatné

Počas volieb došlo k viacerým pochybeniam.

Komunálne voľby v obci Dolné Semerovce sú neplatné
Slovensko čakajú horúce politické mesiace. Keďže parlament si skrátil volebné obdobie, strany sa okamžite pustili do mobilizácie voličov. Foto: Unsplash

Vlaňajšie jesenné komunálne voľby v obci Dolné Semerovce v Levickom okrese vyhlásil Najvyšší správny súd (NSS) SR za neplatné. Podľa neho došlo počas volieb k viacerým pochybeniam. Pričom iná osoba iniciatívne poskytovala asistenciu voličom, u ktorých na to neboli predpoklady.

Volebnú žalobu podala strana Szövetség – Aliancia, ktorá namietala, že v deň konania volieb prichádzali voliči do volebnej miestnosti v sprievode ženy, ktorá im asistovala pri úprave hlasovacích lístkov. Dôvod na asistenciu mali predstavovať zdravotné ťažkosti či problémy s čítaním alebo písaním.

Prítomnosť asistentky

Ako sa uvádza v zdôvodnení rozsudku NSS, už okresná volebná komisia (OVK) vyjadrila podozrenie, že priebeh hlasovania by mohol nasvedčovať tomu, že samotné rozhodnutie voliča pri slobodnom výbere kandidáta mohla ovplyvniť prítomnosť asistentky.

„Tomu nasvedčuje aj fakt, že tá istá asistentka bola prítomná počas hlasovania u 109 voličov,“ uvádza NSS.

Zároveň pripomenul, že OVK v zápisnici uviedla, že každý z voličov, ktorí volil s asistenciou, potvrdil svojim podpisom prevzatie hlasovacích lístkov. „Nik sa nepodpísal krížikom. Z toho vyplýva, že uvedení voliči vedeli upraviť hlasovací lístok samostatne.

Predsedníčka miestnej volebnej komisie nevedela uviesť, prečo 109 voličov hlasovalo za prítomnosti asistentky.

Argumentovala tým, že ide o občanov obce Dolné Semerovce rómskeho etnika. Tí prišli do volebnej miestnosti viacerí, robili hluk a akt volieb prebiehal zmätočne.

Na otázku členov OVK, prečo netrvala na dôslednom dodržiavaní pokojných volieb, uviedla, že mala obavy o svoju bezpečnosť,“ konštatuje sa v zdôvodnení rozhodnutia NSS.

Víťazom októbrových komunálnych volieb v Dolných Semerovciach bol so 140 hlasmi kandidát strany Hlas-SD Milan Rafael. NSS však voľby v obci považuje za neústavné a za neplatné vyhlásil voľby do obecného zastupiteľstva i voľbu starostu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny