Na hlavný obsah

Košický dopravný podnik sa chystá vo februári štrajkovať

Na konkrétnom dátume sa ešte nedohodli.

Košický dopravný podnik sa chystá vo februári štrajkovať
Na ilustračnej snímke košická električka. Foto: Facebook/Dopravný podnik mesta Košice, a.s.

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) sa chystá vo februári 2023 na vyhlásenie neobmedzeného štrajku. Konkrétny dátum zatiaľ nevyhlásili. Integrovaný odborový zväz (IOZ) o tom informoval v utorok (7. 2.).

Uzniesli sa na tom na mimoriadnom zasadnutí Výborov základných organizácií pri Dopravnom podniku mesta Košice, akciovej spoločnosti – Základnej organizácie IOZ pri DPMK, a. s. a Základnej organizácie Vodičov MHD pri DPMK, a. s. Na nej zároveň si zvolili štrajkový výbor zložený z členov jednotlivých výborov základných organizácií.

Počas štrajku DPMK obmedzí všetku dopravu. Jazdiť bude len objednávková doprava do U.S. Steel Košice.

„Štrajk bude vyhlásený ako prostriedok, apel na neriešenie kritickej situácie v DPMK, nedostatok financií na zabezpečenie úloh, ktoré mu vyplývajú ako prevádzkovateľovi mestskej hromadnej dopravy v Košiciach. A to aj napriek prijatým a prijímaným úsporným opatreniam,“ píše v správe IOZ.

Dlhodobý nepriaznivý stav pripisujú nedoriešenej ekonomickej situácii a systému financovania mestskej hromadnej dopravy (MHD) zo strany mesta. Vinia zároveň zodpovedajúcu zmluvu mesta s DPMK o výkonoch vo verejnom záujme. Tá má reagovať na potreby cestujúcej verejnosti, rozvoj a skvalitňovanie dopravy v meste.

Okrem zlepšenia platových podmienok, ktoré majú reflektovať aktuálnu ekonomicko-spoločenkú situáciu, ďalej vyzývajú na zachovanie pracovných miest v dopravnom podniku, pracovných podmienok zamestnancov.

„Tento dlhodobý a pokračujúci nepriaznivý stav je, žiaľ, podporený aj v ostatných rokoch prebiehajúcimi krízami. Pandemická, energetická, ako aj rastúca inflácia, ktoré nie je schopný žiadny dopravný podnik riešiť v rámci svojej réžii,“ podotkol IOZ.

Dodal, že je potrebné aby mestské orgány, ako aj príslušné štátne orgány prijali systém pomoci pre mestské dopravné podniky, ktorých zriaďovateľmi sú mestá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny