Na hlavný obsah

Krajniak uvažuje o návrhu valorizovať dôchodky o pevnú sumu

Tomáš tvrdí, že tento návrh dôchodcov ukráti oproti ich návrhu.

Krajniak uvažuje o návrhu valorizovať dôchodky o pevnú sumu
(Ilustračné foto) Foto: RTVS

Poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) uvažuje o návrhu valorizovať dôchodky o pevnú sumu, napríklad o 45 eur. Nezaradený opozičný poslanec, ktorý pôsobí v mimoparlamentnom Hlase-SD Erik Tomáš tvrdí, že tento návrh dôchodcov ukráti oproti ich návrhu.

Jednota dôchodcov na Slovensku tvrdí, že hoci valorizácia cez percentá je výhodná najmä pre tých s vysokými penziami, súhlasia skôr s týmto návrhom.

Vysoká inflácia trápi Európu a Slovensko už vyše roka. Dôchodcovia sa však dočkali valorizácie penzií o necelých 12 percent až od januára. Preto po novom by sa malo valorizovať dvakrát ročne. Ale iba v prípade, ak inflácia prekročí päť percent.

Tento návrh opozičných poslancov ide do druhého čítania. Poverený minister práce Krajniak však prichádza s návrhom valorizácie dôchodkov v tomto roku o pevnú sumu.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

„To znamená, že by to vyšlo 45 eur pre každého dôchodcu, čím by sme percentuálne pomohli dôchodcom s najnižšími dôchodkami viac, ako tým, ktorí majú 900-eurový dôchodok. Ale ak to má plniť aj túto sociálnu funkciu, či by to takýmto spôsobom nebolo pre tých ľudí lepšie,“ povedal.

Podľa opozičného poslanca Erika Tomáša z Hlasu-SD by však zvýšenie o pevnú sumu pomohlo iba tým s najnižšími penziami, ktorých je na Slovensku zhruba 120 000.

„Pán minister, tento váš návrh, ja si ho, samozrejme, ešte preberiem so svojimi kolegami, dôchodcov oproti nášmu návrhu ukráti. Chápem, že tým dôchodcom s nižšími by to pomohlo, ale zase tí ľudia, ktorí viac odvádzali do sociálnej poisťovne, tak tým by to nepomohlo,“ myslí si.

Opozičný návrh

Všetkých dôchodcov je na Slovensku zhruba 1 100 000. Podľa návrhu opozičných poslancov by sa od júla dôchodky valorizovali všetkým. A to až o 17 percent. Tým s najnižšou penziou by sa dôchodok zvýšil o 56 eur, čo je viac ako spomínaných 45 eur.

Tu je však problémom podľa Krajniaka to, že by sa otvárali nožnice. Tým s najvyššími dôchodkami by vzrástla penzia najviac. Uvedomuje si to aj Jednota dôchodcov na Slovensku. Jej predseda Michal Kotian však presadzuje opozičný návrh.

„Aj keď sa otvárajú nožnice medzi najnižším a najvyšším dôchodkom, to mi je jasné, ale toto by mal vyrovnať ten trinásty dôchodok,“ uviedol.

Trinásty dôchodok bol vlani odstupňovaný tak, že tí s najvyšším dostali najmenej a tí s najnižším najviac. Ján Košč z platformy Pracujúca chudoba by volil kombináciu oboch spomínaných návrhov.

„Ak sa bude napríklad dvakrát do roka valorizovať dôchodok, tak raz by to mohlo byť o pevnú sumu a raz o tie percentá,“ dodal.

Seniori volajú aj po rozmrazení minimálnych dôchodkov, Tomáš i Krajniak sa zhodli, že to treba urobiť čím skôr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko