Na hlavný obsah

Kultúrne poukazy by mohli spadať pod verejnoprávne fondy rezortu kultúry

Nie všetci však s novinkou súhlasia.

Kultúrne poukazy by mohli spadať pod verejnoprávne fondy rezortu kultúry
Ilustračná snímka divadla. Foto: Unsplash

Kultúrne poukazy by po novom mohli spadať pod Fond na podporu umenia a Audiovizuálny fond. Doteraz tento dotačný systém, vďaka ktorému mali žiaci ľahší prístup ku kultúre, riešilo ministerstvo kultúry.

Novinka sa dostala aj na parlamentný výbor pre kultúru a média. Nie všetci poslanci ju však podporujú. Naopak, Fond na podporu umenia túto zmenu vníma ako cenné doplnenie ich činnosti.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Lačoková.

Kultúrnymi poukazmi sa výbor pre kultúru zaoberal už minulý rok. Vtedy boli problémom zmluvy s rezortom kultúry, pre ktoré viaceré kultúrne inštitúcie prijímanie poukazov pozastavili.

Tentoraz diskusiu vyvolal návrh, aby sa dotačný program presunul z ministerstva kultúry pod Fond na podporu umenia a Audiovizuálny fond. Podľa generálnej riaditeľky kancelárie ministerky Niny Vidovencovej, takéto riešenie vyplynulo z diskusie s odborníkmi a žiadateľmi – teda kultúrnymi inštitúciami.

„Tento rok sa nám ukázalo množstvo problémov. Tým, že v minulosti boli kultúrne poukazy nastavené v rozpore s viacerými zákonmi, obmedzilo to žiadateľov, ktorí vykonávajú napríklad hospodársku činnosť. Fond na podporu umenia umožňuje týmto subjektom sa prihlásiť,“ dodala.

Možnosť prekročiť klasické rozpočtové obdobie

Poslanec Michal Luciak (SaS) zmenu víta, pretože fondy dávajú možnosť prekročiť klasické rozpočtové obdobie. „Tvorcovia a realizátori kultúrnych podujatí a školy, ktoré by tieto podujatia navštevovali, by mali väčšiu flexibilitu, pri míňaní týchto prostriedkov a chodení na kultúru,“ skonštatoval.

Väčšina členov výboru má však k zmene výhrady. Nezaradená poslankyňa Ľubica Laššáková (Hlas-SD) „Nikde nie je záruka toho, že kultúrne poukazy v takejto forme a v takejto podobe budú udržateľné aj na budúci rok, o dva či o päť rokov v prípade, že to prejde pod verejnoprávne fondy,“ priblížila.

Riaditeľ Fondu na podporu umenia Jozef Kovalčík však verí, že to nebude len jednorazová záležitosť. „ešte to nemáme ako niečo, čo by sme mali robiť na pravidelnej báze. K tomu by bola potrebná zmena zákona. Nie je to však niečo, čo by sme nevítali a nevedeli sa zariadiť v tejto veci,“ dodal.

Dodal, že prípravy už bežia a predkladanie žiadostí o poukazy predbežne plánujú na máj. Aby sa však tak stalo, novinku bude musieť schváliť Rada Fondu na podporu umenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál