Na hlavný obsah

Spustili dotácie na obnovu pamiatok

Na tento účel pôjde na budúci rok 14,7 milióna eur.

Spustili dotácie na obnovu pamiatok
Na ilustračnej snímke Turniansky hrad. Foto: TASR

Na obnovu pamiatok pôjde na budúci rok 14,7 milióna eur. Rezort kultúry tak vyčlenil pre dotačný program Obnovme si svoj dom necelé tri milióny navyše a novinkou je i samostatný podprogram zameraný na reštaurovanie. Výzvu je dostupná od pondelka (7. 11.), žiadatelia sa môžu prihlasovať do 13. decembra.

Obnova kultúrnych pamiatok, či historických parkov. Dotačný program Obnovme si svoj dom tvorí šesť podprogramov, z ktorých každý má svoje špecifické zameranie. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Lačoková.

„V podprograme na obnovu je to obnova okien, fasád, komínov, statické zabezpečenie a podobné stavebné prvky alebo projektová dokumentácia,“ vysvetľuje riaditeľka odboru ochrany pamiatkového fondu Zuzana Kochánková.

Práve k tomuto podprogramu dostali vysoký počet žiadostí zameraných skôr na reštaurovanie – tvorili asi 200 z celkovo 600 žiadostí. Rezort kultúry preto vytvoril nový podprogram.

„Prioritou v tomto podprograme bude podpora Európskeho kultúrneho dedičstva, ktoré je ekvivalentom značky UNESCO na európskej úrovni, čo znamená, že prioritou budú pamiatky – kostolíky v Malohonte a na Gemeri,“ priblížila ministerka Natália Milanová.

Cez dotačné programy rezort kultúry podporí ročne v priemere 500 pamiatok. Predseda združenia Zachráňme hrady Ratibor Mazúr však hovorí, že podpora zo strany štátu je opakovane slabá.

Financií stále nie je dosť

Dodatočná pomoc síce prichádza z programu obnovy hradov s nezamestnanými, týka sa to však len oblastí s marginalizovanými rómskymi komunitami. To je podľa neho menej ako polovica hradov, ktoré rekonštruujú.

„Podmienky tam sú o niečo lepšie, vychádzajú peniaze na mzdy pre približne 300 pracovníkov v týchto lokalitách. Zvyšných 24 hradov podporia podobnou sumou ako to bolo v roku 2022, čiže budú evidentne stagnovať,“ priblížil Mazúr.

Dodáva, že za 30 000 eur, koľko v priemere na obnovu hradu dostanú, sa urobí veľmi málo. Pomôcť by mohol fond na záchranu pamiatok. Ambíciou rezortu kultúry je pripraviť legislatívu na budúci rok.

Išlo by o akúsi predĺženú ruku ministerstva a jeho šéfka verí, že aj s navýšeným rozpočtom. Investičný dlh na slovenských pamiatkach je približne päť a pol miliardy eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko