Na hlavný obsah

Loď, ktorá má na Zem dopraviť troch uviaznutých astronautov, sa pripojila k ISS

Poškodená loď by sa mala bez posádky vrátiť koncom marca.

Loď, ktorá má na Zem dopraviť troch uviaznutých astronautov, sa pripojila k ISS
Ruská kozmická loď Sojuz na Medzinárodnej vesmírnej stanici. Foto: TASR/AP

Ruská kozmická loď bez posádky Sojuz MS-23, ktorá odštartovala v piatok (24. 2.) z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane, sa v nedeľu (26. 2.) skoro ráno pripojila k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), informuje agentúra AFP.

Loď má z paluby ISS priviezť na Zem trojčlennú posádku – ruských kozmonautov Sergeja Prokopieva a Dmitrija Petelina a Američana Franka Rubia.

Trojica priletela na ISS v septembri minulého roka a na stanici mala zostať do konca marca. Ich pôvodnú loď, ktorú mali použiť aj na návrat, však medzičasom poškodil malý meteorit.

Na snímke členovia posádky pred štartom na Medzinárodnú vesmírnu stanicu.
Na snímke členovia posádky pred štartom na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Sprava astronaut NASA Frank Rubio a kozmonauti Roskosmosu Sergej Prokopjev a Dmitrij Petelin. Foto: TASR/AP

Pre poruchu sa ich návrat posunul o šesť mesiacov, vo vesmíre tak celkovo strávia jeden rok. Poškodená loď by sa na Zem mala bez posádky vrátiť koncom marca.

Okrem Prokopieva, Petelina a Rubia sú na ISS aj astronauti NASA Nicole Mannová a Josh Cassada, Ruska Anna Kikinová a Japonec Koiči Wakata.

Táto štvorica sa na ISS vyviezla v októbri minulého roka v module americkej spoločnosti SpaceX. Budúci týždeň by sa k nim mali pripojiť ďalší štyria astronauti z USA, Ruska a Spojených arabských emirátov, ktorí tiež priletia na lodi SpaceX.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet