Na hlavný obsah

Lyžovanie-MS: Zlato z „obráku“ putovalo do Švajčiarska

Odermatt získal druhé zlato.

Lyžovanie-MS: Zlato z „obráku“ putovalo do Švajčiarska
Na snímke švajčiarski lyžiari Marco Odermatt (vpravo) a Loic Meillard. Foto: TASR/AP

Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt sa stal novým majstrom sveta v obrovskom slalome. V piatkovej súťaži zvíťazil s náskokom 32 stotín sekundy pred krajanom Loicom Meillardom a po triumfe v zjazde získal na svetovom šampionáte vo francúzskom Courchevel/Meribel druhé zlato. Bronz vybojoval Rakúšan Marco Schwarz (+0,40), ktorý neudržal vedenie po 1. kole.

Slovenský reprezentant Adam Žampa po prvom kole klesol na 36. pozíciu, teda mimo výhody nízkeho štartového čísla v druhom kole. V ňom sa napokon rozhodol aj pre pretrvávajúcu chorobu neštartovať.

Jeho mladší brat Teo s číslom 49 zaostal za Schwarzom na 42. mieste o 7,75 sekundy. V prvom kole štartoval s číslom 61 aj ďalší Slovák Martin Hyška, ktorý skončil o priečku vyššie ako T. Žampa.

Dvadsaťpäťročný Odermatt sa po vlaňajšom olympijskom prvenstve dočkal titulu v „obráku“ aj na MS. V 1. kole si ako jediný poradil s nástrahami Schwarz. Čerstvý vicemajster sveta v kombinácii naznačil, že aj vo štvrtej súťaži na šampionáte má na atak pódiových priečok. Bez zaváhaní a v udržanom tempe zvládol celú 80-sekundovú trať.

Tréner jeho tímu postavil na dlhom a ľadovom svahu náročný kurz, ktorý robil problémy aj superfavoritovi Odermattovi. Švajčiar napokon zaostal 58 stotín, tretí Slovinec Žan Kranjec si do sruhého kola zobral manko 0,76 sekundy.

V druhom kole zaútočil zo štvrtej priečky Meillard a najlepšou druhou jazdou si napokon vybojoval pódium. Kranjec sa dopustil viacerých zaváhaní a prepadol sa až na šieste miesto (+1,34). Líder SP i disciplíny Odermatt si dal pozor na kritické pasáže, výborne zvládol strminu, dostal sa do čela a hodil rukavicu Schwarzovi. Ten v strednej časti urobil niekoľko chýb, jednu výraznú a vo finiši stratil dve priečky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport