Na hlavný obsah

Mnohým malým obciam hrozí pre vysoké ceny energií kolaps

V kritickej situácii je aj obec Staré Hory.

Mnohé malé obce sú pred kolapsom. Samosprávy nezvládajú platiť zálohové platby za energie. V neriešiteľnej situácii sa ocitlo vyše tisíc obcí. Od vlády očakávajú okamžitú a reálnu pomoc. V ohrození je aj obec Staré Hory neďaleko Banskej Bystrice.

„Obec má k dispozícii peniaze z miestnych daní a z podielových daní. Podielové nám to absolútne nevykryjú, ani do budúcnosti. A miestne dane, aj keď sme ich zvýšili, tak nepokryjú celú potrebu,“ priblížil starosta obce Marián Gajdoš.

Elektrina stála obec v roku 2022 vyše 26 000 eur. Zálohy na rok 2023 dosahujú sumu vyše 100 000 eur. Úver na pokrytie nákladov im podľa starostu nikto nedá. Obec Zborov nad Bystricou si musí financie, ktoré nemajú na účte, požičať.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Situácia je taká, že sme na kolenách. Štát nieže spätne nám bude dávať peniaze, musí nám peniaze dať dopredu. Máme uzatvorenú zmluvu s dodávateľmi, ktorí jasne povedali – ak nezaplatíte, nastáva situácia, v rámci ktorej musíte zaplatiť penále,“ spresnil Juraj Hlavatý, starosta obce Zborov nad Bystricou.

Po 30 dňoch má obciam v prípade neuhradenia platieb hroziť odpojenie od elektrickej energie. „Môžeme dnes hovoriť o viac ako 1 030 obciach, ktoré majú do 500 obyvateľov. Je to veľká množina samospráv, ktoré majú tento problém,“ vysvetlil hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Avizoval, že v utorok (28. 2.) sa majú zástupcovia samospráv stretnúť s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO), kde sa majú rozprávať o požiadavkách a pomoci pre obce a mestá s podobnými problémami.

Ak dotknuté samosprávy nedostanú finančnú pomoc dopredu, malým obciam hrozí nielen zatvorenie školských a predškolských zariadení, ale aj obmedzenie zdravotných či iných služieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko