Na hlavný obsah

Obce fungujú v obmedzenom režime, samosprávy opäť protestujú. Heger navrhol rokovania

Obmedzenia sa prejavili vo viacerých regiónoch.

Obce fungujú v obmedzenom režime, samosprávy opäť protestujú. Heger navrhol rokovania
Pred národnou radou s zhromaždilo na protestnej akcii asi 1 000 ľudí. Foto: RTVS

Zástupcovia samospráv vyzvali na protestné akcie niekoľkokrát. Naposledy sa prejavili symbolickým zhasnutím pouličného osvetlenia. V stredu (22. 2.) však protestom dali väčší dôraz a vyšli do ulíc – zhromaždenie sa uskutočnilo aj pred budovou Národnej rady SR.

Na protestnej akcii pred parlamentom sa zhromaždilo podľa odhadov asi 1 000 ľudí. Práve pre protestnú akciu fungujú niektoré mestá a obce 22. februára v obmedzenom režime. Protestom Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa venovala aj redaktorka RTVS Diana Kovaľová.

Napríklad v Podpoľaní majú niektoré samosprávy pre verejnosť zatvorené úrady. Tabule na hraniciach obcí majú prelepené trikolórou. V Sliači zatvorili materské školy, základnú umeleckú školu, knižnicu aj školský klub.

Samosprávy trápia prázdne pokladnice. Nedostatok financií zapríčinilo zdražovanie, energetická kríza, ale aj navyšovanie platov zamestnancov. Požadujú od štátu, aby im vykompenzoval aj mesiace, za ktoré finančnú kompenzáciu nedostali, teda október, november a december 2022.

Chcú, aby sa v prípade elektriny znížil strop na 100 eur za megawatthodinu, v prípade plynu na 50 eur/MWh. Zároveň požadujú zmenu vo forme kompenzácie. Žiadajú, aby sa kompenzácia odrazila rovno vo faktúrach – nechcú o nič žiadať. Štát má teda kompenzácie vyplácať priamo dodávateľom.

Nedostatok financií ohrozuje aj eurofondy

Dočasne poverený premiér a minister financií Eduard Heger (OĽANO) chce rokovať s predstaviteľmi samospráv formálne, nie cez médiá. Zástupcovia sú za spoločné rokovania, no nechcú, aby situácia skončila pri rozpravách.

Samosprávam stále nie je jasné, ako budú fungovať od apríla. To je informácia, ktorej sa od premiéra rovnako dožadujú. Aktuálne kompenzácie sú totiž prijaté len do konca marca.

„Momentálne zvažujeme, že budeme musieť zrušiť eurofondový projekt, ktorý je schválený vo výške takmer trištvrte milióna eur. Žiaľbohu, nemáme na dofinancovanie prostriedkov, ktoré vyplynuli z nárastu cien,“ uviedol starosta obce Omšenie Alojz Mareček.

Obec Makov podľa starostu Stanislava Gašparíka trpí tým, že má nízke podielové dane. Zvýšenie zamestnaneckých platov spôsobilo, že samospráva musela siahnuť na rezervný fond. S výdavkami na hrane je napríklad aj obec Horňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko