Na hlavný obsah

Na koho sa má pacient obrátiť v prípade, že jeho lekár zatvoril ambulanciu?

Odpoveď nie je celkom jasná.

Na koho sa má pacient obrátiť v prípade, že jeho lekár zatvoril ambulanciu?
Na ilustračnej snímke lekárka v ambulancii. Foto: RTVS

Na koho sa má pacient obrátiť v prípade, že jeho lekár zatvoril ambulanciu a v blízkom okolí nemá náhradu, alebo sa nevie zorientovať na internete a lekára si vyhľadať?

Odpoveď nie je celkom jasná. Hoci samosprávne kraje o otváraní a zatváraní ambulancií vedia, nemajú prístup k relevantným dátam, napríklad čakacím lehotám či množstvu pacientov u špecialistu.

Ukazujú preto na poisťovne, ktoré informácie majú, chýba im však povinnosť chýbajúceho lekára s poistencom riešiť. Problém sa zrejme vyrieši odstránením ďalšieho – nedostatku lekárov v regiónoch.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Na celom Slovensku výrazne chýbajú lekári. V okrese Námestovo sú to napríklad psychiatri, v okolí Čadce zas urológovia. Pacienti si pritom nie vždy vedia poradiť, ak v ich okolí nie je špecialista s voľným termínom, alebo ak ich ambulancia skončí. To sa dokonca ani nemusia dozvedieť.

Takéto informácie majú samosprávne kraje, nie sú však povinné, a ani nemajú možnosť, obyvateľom hľadať lekára.

„Ročne končí v kraji približne 30 ambulancií. Keď poskytovateľ končí, kraj to zverejní na webe. Župa nevie, ktorí pacienti k nemu chodili, ani ako by im to mohla dať vedieť. Oznámiť by im to teoreticky mohla zdravotná poisťovňa, pretože tá to vie a má aj kontakty,“ ozrejmila hovorkyňa bratislavskej župy Lucia Forman.

Chýbajú im však personálne aj finančné kapacity, hovorí predseda Asociácie zdravotných poisťovní Michal Štofko. Preto nemôžu individuálne informovať a preobjednať každého poistenca. Vyriešiť by to mohol jednotný systém.

„Zdravotné poisťovne sú pripravené aj sa snažili byť nápomocné pri tvorbe elektronického objednávacieho systému, ktorý by mal zabezpečiť aj minimalizovanie čakacích lehôt a hľadanie voľných kapacít v rámci jednotlivých regiónov,“ informoval.

Kompetencie samospráv a poisťovní sa líšia

„Ak pacient nevie nájsť príslušného lekára špecialistu, môže sa obrátiť na svoju zdravotnú poisťovňu, ktorá mu odporučí najbližšieho špecialistu v jeho regióne. V prípade všeobecných lekárov má v súčasnosti zdravotná poisťovňa povinnosť informovať poistenca o dostupných poskytovateľoch,“ povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková.

Župy aj poisťovne odkazujú na svoje webové stránky, kde pacienti o lekároch nájdu informácie. Ako si však poradia obyvatelia, ktorí nemajú na internet prístup, alebo sa v ňom nevedia orientovať? „Existujú callcentrá, na ktoré sa poistenci môžu obrátiť,“ dodal Štofko.

Problém teda nemá celkom jasné riešenie. Odstrániť by sa mohol spolu s nedostatkom lekárov. Rezort zdravotníctva chce sektor zastabilizovať reformou, lepším financovaním aj zvýšením počtu študentov medicíny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál