Na hlavný obsah

Na Záporoží vybuchlo auto. Zahynul v ňom policajt, vraj ruský kolaborant

Oblastná správa udalosť označila za teroristický útok.

Na Záporoží vybuchlo auto. Zahynul v ňom policajt, vraj ruský kolaborant
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

V Enerhodare v Ruskom okupovanej časti Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny v piatok (3. 2.) vybuchlo auto. Jeden človek pritom prišiel o život. Oznámil to Vladimir Rogov z Ruskom dosadenej oblastnej správy, ktorého ukrajinské médiá označujú za kolaboranta.

Meno obete Rogov neuviedol. Explóziu označil za teroristický útok. Podľa ukrajinskej agentúry Unian pri výbuchu zahynul Jevhen Kuzmin, ktorý predtým pôsobil ako ukrajinský policajt. Po okupácii mesta však prešiel na ruskú stranu.

„Sila výbuchu auta v Enerhodare bola taká veľká, že nielenže rozbila okná v domoch až do deviateho podlažia, ale zničila minimálne jedno ďalšie auto, ktoré stálo vedľa automobilu, ktorý vyletel do povetria,“ napísal Rogov v sociálnych sieťach bez ďalších podrobností.

Na okupovaných územiach dochádza z času na čas k podobným útokom. Ich terčom bývajú predovšetkým miestni kolaboranti a ruskí predstavitelia.

Rusko na konci vlaňajšieho septembra formálne anektovalo Záporožskú oblasť, spolu s ďalšími tromi ukrajinskými regiónmi, ale fakticky jej vojská dobyli len asi 70 percent oblasti.

Rusom sa podarilo okupovať Enerhodar, ktorý leží pri Záporožskej jadrovej elektrárni, Melitopol a Berďansk. Administratívne stredisko oblasti, mesto Záporoží, zostáva v ukrajinských rukách, ale často čelí ruskému ostreľovaniu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet