Na hlavný obsah

Najhoršie zdražovanie máme za sebou, tvrdia analytici

Inflácia opäť jemne klesla.

Najhoršie zdražovanie máme za sebou, tvrdia analytici
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Analytici sa zhodujú, že najhoršie zdražovanie máme za sebou. Inflácia v januári opäť mierne klesla, stále však ostáva nad úrovňou 15 percent. Môžu za to hlavne rekordné ceny potravín a výrazne sme si priplatili aj za energie. Hlbšie do vrecka budeme siahať ešte dlhé mesiace.

Kupujeme si to isté, no platíme stále viac a viac. Merania štatistov ukázali, že v januári rástli ceny tovarov a služieb medziročne o 15,2 percenta. Trvalo to takmer dva roky, kým inflácia zmenila smer a hoci mierne, predsa len začala klesať.

„Vyzerá to tak, že to najhoršie už máme za sebou. Hoci ten súčasný medziročný pokles inflácie spôsobil najmä rast hladiny z minulého roka,“ hovorí analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Analytička WOOD & Company Eva Sadovská tvrdí, že za s najbližších mesiacoch napriek tomu očakáva dvojciferná inflácia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nákupy v supermarketoch a hypermarketoch sú pre mnohých stále nočnou morou. Tempo zdražovania potravín sa nezastavilo ani na sklonku nového roka. Práve naopak. Už tretí rok po sebe ceny stále rastú. Za potraviny si priplatíme v priemere takmer o 28 percent viac ako vlani v januári.

Bezpochyby najviac sa čakalo na ceny energií. Najčernejšie scenáre sa nenaplnili. Celkovo išli hore účty za energie o takmer 14,5 percenta. Plyn zdražel o necelých 12 percent, elektrina o 2,5 percenta a náklady na kúrenie išli hore o takmer 22,5 percenta.

„Očakávali sme, že tie nárasty sa budú pohybovat medzi 30 až 50 percent medziročne. Napokon sa vláda dohodla, či už so SE, alebo inou formou, ze tie nárasty budu výrazne nižšie,“ vysvetlil Horňák. Odhaduje. že Zvýšená inflácia na Slovensku bude do roku 2026. Podľa Sadovskej sa celoročná inflácia pre tento rok odhaduje na úroveň 10 percent.

Jediná oblasť, kde si v januári peňaženky Slovákov vydýchli, sú čerpacie stanice. Účty za tankovanie išli už tri mesiace po sebe hoci mierne, ale predsa len dole.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika