Na hlavný obsah

Nákupný portál bonky.sk podviedol na Slovensku už stovky ľudí

Odborníci vyzývajú na opatrnosť.

portál bonky.sk
Ilustračná snímka.Foto: RTVS

Slovenská obchodná inšpekcia vyzýva ľudí pri objednávaní cez internet na opatrnosť. Počet tých, ktorí sa cítia oklamaní po nákupoch v e-shopoch, narastá. Pred platbou za tovar je dobré overiť, čo je to za obchod.

Lea sa tešila, keď našla na internete vodovodnú batériu, po akej už dávno túžila. Za cenu takmer o polovicu nižšiu nezaváhala a tovar objednala. Zaplatila vopred, bez toho by predávajúci objednávku neprijal.

„Objednávala som si tovar z internetového obchodu Bonky za viac ako 100 eur. Prešlo vyše mesiaca a nemám ani tovar, ani peniaze a pomôcť si neviem,“ priblížila Lea.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Spotrebitelia, ktorí sa cítia podvedení prevádzkovateľom bonky.sk, si na sociálnej sieti založili skupinu, kde je viac ako tisíc členov. RTVS oslovila aj priamo bonky.sk. Do uzávierky sa nevyjadrili. Šéfka Európskeho spotrebiteľského centra vysvetľuje, že firma ako Bonky, nemá žiadny tovar.

„Bonky.sk je internetová nákupná galéria. Sprostredkovatelia pri problematických nákupných galériách odkazujú priamo na predávajúcich, ktorí sídlia zväčša v Ázii,“ vysvetľuje Katarína Zalaiová, riaditeľka Európskeho spotrebiteľského centra v SR.

Obchod si treba overiť

„V prípade, že spotrebiteľ nakupuje na bonky.sk a podobne, tak tam sú naše právomoci obmedzené, keďže tieto podnikateľské subjekty sídlia mimo SR. Väčšinou je to Dubaj,“ hovorí Marián Jargaš, vedúci odboru ochrany spotrebiteľa Slovenskej obchodnej inšpekcie.

Domáhať sa tovaru zo skladu niekde v Číne, by bol beh na dlhé trate. Je lepšie podobným problémom predísť.

„V prvom rade, keď idem nakupovať v internetovom obchode a ešte som v ňom predtým nenakupoval, tak si overím, čo je to za obchod,“ radí Jargaš.

To sa človek dozvie vo všeobecných obchodných podmienkach a neuškodí prečítať si aj recenzie. Na Slovensku môže ľuďom pomôcť s vymáhaním peňazí od internetových galérií, ktoré majú sídlo v Únii, Európske spotrebiteľské centrum.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko