Na hlavný obsah

Návrh zákazu nedeľného predaja je antisociálny, tvrdí Demokratická platforma

Zoberie ľuďom prácu aj zárobok.

Návrh zákazu nedeľného predaja je antisociálny, tvrdí Demokratická platforma
Ilustračná snímka z obchodu. Foto: Unsplash

Poslanci Demokratickej platformy nepodporia zákaz nedeľného predaja. Uviedli to vo štvrtok (9. 2.) v tlačovej správe. „Návrh považujeme za zbytočný, škodlivý a antisociálny,“ uviedli.

Tvrdia, že ak by k zákazu nedeľného predaja došlo, množstvo ľudí by prišlo o zamestnanie. Tiež by prišli o zárobok a „štát o desiatky miliónov eur z výberu DPH“.

„Ide o antisociálny návrh, ktorý bude znamenať prepúšťanie. Obchodníci vyčíslili, že ak by došlo k zákazu nedeľného predaja, znamenalo by to výpadok vo výške 31 miliónov eur a o prácu by prišlo približne 1 800 ľudí,“ upozornila poslankyňa Martina Brisudová.

Dodala, že zákaz nedeľného predaja by mal vplyv najmä na obchodníkov, no i na bežných zamestnancov, z ktorých pomerne veľkú časť tvoria napríklad aj matky samoživiteľky. „Ľudia by prišli o zárobok viac ako 500 eur ročne,“ dodala s odvolaním na analýzu inštitútu INESS.

Platforma kritizuje spoločnú podporu zákazu nedeľného predaja hnutím OĽANO so stranou Smer-SD a Republikou.

„Považujeme to za neprijateľné. Pre podobné ideologické návrhy už v minulosti vznikali spojenectvá OĽANO s časťou opozície,“ uzavrela platforma s tým, že je ide o „popretie toho, s čím hnutie OĽANO vyhralo parlamentné voľby v roku 2020“.

Najviac by uškodil študentom

Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) SR sa stavia proti navrhovanému opatreniu zákazu nedeľného predaja na Slovensku. Tvrdí, že tento zákaz bude najviac škodiť práve študentom. Informovala o tom podpredsedníčka pre vzťahy s verejnosťou ŠRVŠ Júlia Kubalcová.  

„Podľa aktuálnych informácií veľká časť študentov pracuje na čiastočný úväzok v maloobchode a zatvorenie by malo negatívny vplyv na ich príjem. Následkom toho by mohlo byť znemožnenie financovania štúdia na vysokej škole a s ním spojených výdavkov,“ uvádza sa v stanovisku Valného zhromaždenia ŠRVŠ, ako najvyššieho a jediného zastupiteľského orgánu študentov vysokých škôl na Slovensku.

Zároveň ŠRVŠ tvrdí, že predkladaná novela môže mať negatívny dosah aj na finančné zabezpečenie rodín a domácností, ktoré sekundárne ovplyvňujú životy študentov, podporovaných z príjmov týchto rodín.

ŠRVŠ je presvedčená, že spomínané opatrenie by nepriaznivo ovplyvnilo život študentov. A preto nesúhlasí s navrhovaným ukončením nedeľného predaja.

„Mnohí priaznivci týchto opatrení argumentujú tým, že zatváranie obchodov v nedeľu bude mať pozitívny vplyv na ekonomiku a sociálne zabezpečenie pracovníkov v maloobchodnom sektore. ŠRVŠ však predpokladá, že táto zmena študentom nepomôže. Domnievame sa, že aktuálne nie je možné zaviesť alternatívne opatrenia na zmiernenie socio-ekonomického dopadu na študentov a zároveň podporiť ciele opatrenia súvisiaceho s nedeľným zákazom predaja,“ dodáva sa v stanovisku.

Zároveň ŠRVŠ apeluje na zástupcov v Národnej Rade Slovenskej republiky, aby zvážili nepodporiť tento návrh.

Skupina poslancov v novele Zákonníka práce navrhuje, aby obchody na Slovensku boli okrem sviatkov zatvorené aj väčšinu nedieľ v roku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko