Na hlavný obsah

Neďaleko Hlohovca videli medveďa, obce vyzývajú ľudí na opatrnosť

Pre miernu zimu vyliezajú z brlohov skôr.

Neďaleko Hlohovca videli medveďa, obce vyzývajú ľudí na opatrnosť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V hlohovskom okrese spozorovali medveďa hnedého. Cestou do práce v ranných hodinách si ho všimol mladý muž kúsok za obcou Dolné Trhovište. V okolí sa nachádzajú polia, remízky aj lesnatejšie oblasti. V rámci výskytu ide o netradičnú lokalitu. Obce v okrese vyzývajú ľudí na opatrnosť.

„Obec informovala občanov. Potom som kontaktovala starostov okolitých obci aj základnú školu, kde naše deti tiež chodia, pretože majú krúžky a v poobedňajších hodinách využívajú aj poľnú cestu,“ priblížila starostka Dolného Trhovišťa Stanislava Zacharová.

Výskyt medveďov na západnom či južnom Slovensku nie je častý, avšak nie je ani výnimočný. Napríklad vlani videli medvede aj v okolí Nitry, Nových Zámkov či Galanty.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Medvede sa z času na čas objavujú aj na južných predhoriach západných Karpát, na Považskom Inovci, Tribeči a v ďalších pohoriach,“ vysvetlil Dušan Karaska, generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody SR.

Medvede pre miernu zimu vyliezajú z brlohov tento rok skôr, najmä tie bez mláďat. Odborník pripomína, ako sa pri prípadnom stretnutí so šelmou zachovať.

„Žiadne agresívne pohyby, nepribližovať sa k medveďovi a tiež neutekať. Radšej sa treba pomaly vzdialiť, nepozerať mu veľmi do očí. Treba si uvedomiť, že minimálne 90 % prípadov, kedy sa stretne medveď s človekom, vie o tom len medveď. Ujde skôr, ako si to človek všimne, čiže prípady sú len špička ľadovca,“ dodal Karaska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny