Na hlavný obsah

Nemecký minister obrany navštívil Kyjev, oznámil dodávky tankov Leopard 1

Bude ich viac ako 100.

Nemecký minister obrany navštívil Kyjev, oznámil dodávky tankov Leopard 1
Na snímke prechádza vojak v blízkosti tanku typu Leopard 1. Foto: TASR/AP

Nemecký minister obrany Boris Pistorius v utorok (7. 2.) navštívil Kyjev, kde sa zišiel so svojím ukrajinským náprotivkom Oleksijom Reznikovom i prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Agentúra DPA píše, že oznámil, že Ukrajina, ktorá sa už takmer rok bráni ruskej invázii, získa od viacerých európskych krajín viac ako 100 tankov nemeckej výroby Leopard 1.

Cieľom je podľa nemeckého ministra dostať sa počas prvého alebo druhého štvrťroka budúceho roka na viac ako sto dodaných strojov. A to vrátane materiálu pre náhradné dielce a muníciu. Navyše začal výcvik asi 600 poddôstojníkov.

Pistorius dúfa, že tanky, ktorých dodávku v Kyjeve oznámil, prispejú k tomu, aby sa Ukrajina naďalej bola schopná brániť a odolávala ruskému útoku. Uviedol, že vôľa Ukrajincov brániť vlasť je nezlomná.

„Za to vám patrí môj najväčší obdiv,“ povedal po stretnutí so svojím ukrajinským kolegom Reznikovom.

Dodávku povolila nemecká vláda

Nemecká vláda v utorok povolila dodávku 178 tankov Leopard 1 pre Ukrajinu zo skladov zbrojoviek. Holandská ministerka Kajsa Ollongrenová zároveň na twitteri oznámila, že Holandsko, Dánsko a Nemecko Ukrajine spoločne dodajú najmenej 100 leopardov 1, vrátane náhradných dielov, munície a výcviku posádok.

Nemecké ministerstvá hospodárstva a obrany informovali, že „koľko bojových tankov Leopard 1A5 bude nakoniec poslaných na Ukrajinu, závisí od toho, aké budú vyžadovať opravy“.

Minulý mesiac vláda kancelára Olafa Scholze po nátlaku spojencov rozhodla, že Ukrajine poskytne 14 moderných tankov Leopard 2 zo zásob bundeswehru. Zároveň povolila, aby tieto stroje odovzdali Ukrajine, ktorá sa už rok bráni ruskej agresii, tiež iné krajiny. Berlín odsúhlasil aj vývoz starších leopardov 1.

Osemdesiatosem tankov dodá Ukrajine spoločnosť Rheinmetall. Jej šéf Armin Papperger povedal, že tento rok sa na Ukrajinu dostane 20 až 25 tankov a zvyšných z celkových 88 v budúcom roku. Ďalšie tanky Leopard 1 poskytne ukrajinskej armáde firma Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft.

„Keby sme sa v marci rozhodli, že všetky tieto stroje majú byť opravené, išlo by to rýchlejšie,“ povedal Papperger. „Ale to sa nestalo, a tak musíme žiť s tým, čo máme. Aj tak si myslím, že to Ukrajine veľmi pomôže, „dodal.

„Dánsko, Nemecko a Holandsko poskytnú renovované leopardy 1A5 z priemyselných zásob. Prvé z nich sa dodajú v priebehu niekoľkých mesiacov,“ uviedla na twitteri holandská ministerka Ollongrenová. Dodala, že tieto krajiny sa riadia potrebami Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet