Na hlavný obsah

Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala v decembri na stabilnej úrovni

V porovnaní s decembrom minulého roka sa znížila o 0,4 percentuálneho bodu.

Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala v decembri na stabilnej úrovni
Na ilustračnej snímke muž. Foto: Unsplash

Miera nezamestnanosti v eurozóne sa v závere minulého roka udržala na úrovni z predchádzajúceho mesiaca. V porovnaní s decembrom predchádzajúceho roka sa znížila o 0,4 percentuálneho bodu. Informovali o tom najnovšie údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Podľa Eurostatu dosiahla miera nezamestnanosti v krajinách menovej únie v decembri po úprave o sezónne vplyvy 6,6 percenta. To je rovnaká úroveň ako v predchádzajúcom mesiaci, za ktorý boli údaje mierne revidované. V predbežnom odhade Eurostat udával nezamestnanosť v eurozóne za mesiac november na úrovni 6,5 percenta.

V širšej Európskej únii dosiahla miera nezamestnanosti v decembri 6,1 percenta. Aj v tomto prípade sa udržala na úrovni z predchádzajúceho mesiaca.

V medziročnom porovnaní klesla nezamestnanosť ako v eurozóne, tak v celej EÚ. V eurozóne dosiahla v decembri predchádzajúceho roka 7 % a v EÚ 6,4 percenta.

Na stabilnej úrovni sa udržala nezamestnanosť v eurozóne aj v kategórii mladých ľudí do 25 rokov. Dosiahla 14,8 %, čo je rovnaká úroveň ako v novembri. V prípade celej EÚ sa mierne zvýšila, keď v decembri dosiahla 15 %, zatiaľ čo v novembri predstavovala 14,8 percenta.

Z jednotlivých krajín Európskej únie najvyššiu mieru nezamestnanosti zaznamenali Španielsko a Grécko, ktoré ako jediné vykázali nezamestnanosť na dvojcifernej úrovni. V prípade Španielska to bolo 13,1 % a v prípade Grécka 11,6 %. Za nimi nasledovali Taliansko (7,8 %) a Cyprus (7,7 percenta).

Najnižšiu mieru nezamestnanosti zaznamenalo Česko, a to na úrovni 2,3 percenta. Pod 3 % boli ešte Nemecko a Poľsko, v obidvoch prípadoch zaznamenali 2,9 percenta. Miera nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v decembri 5,8 percenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet