Na hlavný obsah

Niektorým odborným školám v Bratislavskom kraji hrozí zatváranie

Ohrozené sú tie, o ktoré je menší záujem.

Niektorým odborným školám v Bratislavskom kraji hrozí zatváranie
Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu v bratislavskej mestskej časti Rača. Foto: RTVS

Stredné odborné školy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), o ktoré je menší záujem, by mohli budúci rok zatvoriť. Školáci by v štúdiu pokračovali na inej škole. Samosprávny kraj si od spájania sľubuje kvalitnejšie vzdelávanie. Proti sú však tisícky ľudí, a tak spisujú petíciu.

Stredná odborná škola v bratislavskej Rači vzdeláva budúcich kuchárov, čašníkov aj cukrárov. Hoci je na okraji mesta, chodí sem asi 350 žiakov, mnohí sú aj zo zahraničia. Má vlastnú jedáleň či internát. Aj napriek tomu ju chce samosprávny kraj od budúceho roka zatvoriť.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Škola by sa mala zrušiť k 1. septembru 2024. Len dnes som sa dozvedela, že táto transformácia sa pripravuje už od roku 2016. Myslím si, že sa neprehodnotili tento stav, ako je škola zrevitalizovaná,“ priblížila Mária Katreniaková, riaditeľka SOŠ hotelových služieb a obchodu v Bratislave.

Žiaci zo školy na Pántoch by mohli pokračovať v štúdiu na dvoch školách, ktoré kraj navrhuje. Tvrdí, že majú dosť miesta, lepšie vybavenie, vzdelávajú duálne a lákajú zamestnávateľov. Z odchodu majú strach budúci maturanti, ktorí by štúdium dokončovali na inej škole.

Školy sa nerušia, ale spájajú, tvrdí kraj

Samospráva sa bráni, že školy neruší, ale spája. Hovorí, že to čaká viaceré. Najmä tie, o ktoré je menší záujem. Sľubuje si od toho kvalitnejšie vzdelávanie. „Keby sme mali do tejto školy investovať, tak by si to vyžadovalo značné finančné investície. Na to v rozpočte nemáme peniaze,“ vysvetlila hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Spolu so školou by sa zrejme zatvorilo aj centrum voľného času či plaváreň, ktorú využívajú športové kluby. Starosta mestskej časti sa obáva, že to spustne. Hľadá preto kompromis.

„Je tam možno priestor na nejakú súkromnú školu keby bol záujem. Alebo kombinácia súčasnej školy s nejakým iným investorom. My sme za to, aby sa hlavne vyriešilo, čo bude s tým areálom ďalej,“ povedal starosta Rače Michal Drotován.

Kraj sa zaviazal, že bude slúžiť na školské aktivity. O prípadnom spájaní stredných odborných škôl by sa malo rozhodnúť koncom marca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny