Na hlavný obsah

Nikaragua prepustila vyše 200 politických väzňov

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken to privítal.

Nikaragua prepustila vyše 200 politických väzňov
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Nikaragua prepustila z väzenia 222 politických väzňov, ktorí vo štvrtok (9. 2.) opustili krajinu a odcestovali do USA. Informovala o tom agentúra AP. Podľa Washingtonu sú medzi prepustenými aj ľudia, ktorí boli vo väzení niekoľko rokov.

Odvolací súd v Managui zverejnil rozhodnutie o okamžitej deportácii prepustených do USA, ktorí sú označení ako „zradcovia vlasti“. Prepustenie väzňov privítal šéf americkej diplomacie Antony Blinken.

Podľa Bieleho domu bolo prepustenie „jednostranným rozhodnutím“ vlády autoritárskeho prezidenta Daniela Ortegu. „Niektorí z týchto ľudí strávili roky vo väzení, mnohí z nich pre výkon svojich základných práv,“ uviedol zdroj z americkej administratívy.

Podľa neho USA pomohli s prepravou prepustených, ktorí v USA dostanú povolenie na pobyt na dva roky z humanitárnych dôvodov.

Hovorca odvolacieho súdu v Managui dnes oznámil, že bola nariadená „okamžitá deportácia“ 222 ľudí do Spojených štátov. Súd ich označil za „zradcov vlasti“. Išlo o väzňov, ktorých obžalovali z rozvracania samostatnosti a zvrchovanosti Nikaraguy, podnecovania k násiliu a terorizmu či ohrozovania najvyšších národných záujmov.

Reakcia Blinkena

Prepustenie politických väzňov označil za konštruktívny krok americký minister zahraničia. Podľa neho to „otvára dvere k ďalšiemu dialógu medzi Spojenými štátmi a Nikaraguou o oblastiach, ktoré vzbudzujú obavy“.

Blinken uviedol, že medzi prepustenými je aj jeden americký občan. Podľa agentúry AFP z krajiny odcestovali aj dve ženy s francúzskym občianstvom, ide o matku a dcéru odsúdené v januári na osem rokov väzenia.

Nikaragujský parlament vo štvrtok schválil v prvom čítaní zmenu ústavy, ktorá umožní odobrať občianstvo „zradcom vlasti“, teda aj tým, ktorých vo štvrtok prepustili. Parlament, v ktorom má výraznú väčšinu Ortegova strana, musí podľa AFP o zmene hlasovať ešte raz.

Rozhodnutie o prepustení politických väzňov privítala riaditeľka ľudskoprávnej organizácie Amnesty International pre americký kontinent Erika Guevarová.

„Boli vo väzení, pretože chránili ľudské práva a zdvihli hlas proti nemilosrdnému režimu,“ uviedla. Príbuzní ľudí odsúdených na mnoho rokov odňatia slobody sa obávali o život svojich blízkych kvôli zlým podmienkam vo väzniciach a chatrnému zdraviu niektorých z nich.

Podľa nikaragujskej iniciatívy pre monitorovanie počtu politických väzňov bolo v krajine na konci januára zhruba 250 ľudí väznených kvôli politickým názorom. Na konci decembra Medziamerická komisia pre ľudské práva (CIDH) evidovala 195 politických väzňov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet