Na hlavný obsah

Nové otrasy v turecko-sýrskom pohraničí si vyžiadali osem mŕtvych

Viac ako 760 ľudí je zranených.

Nové otrasy v turecko-sýrskom pohraničí si vyžiadali osem mŕtvych
Zraneného chlapca nakladajú do sanitky po poslednom zemetrasení, ktoré zasiahlo juhotureckú provinciu Hatay a sever Sýrie. Foto: TASR/AP

Pondelkové (20. 2.) zemetrasenie s magnitúdou 6,4 v Turecku a Sýrii si vyžiadalo najmenej osem obetí a viac ako 760 zranených. Na základe aktualizovanej bilancie o tom v utorok (21. 2.) informovala agentúra DPA. 

Otrasy zasiahli región 14 dní po mohutnom zemetrasení, pri ktorom na juhu Turecka a severe Sýrie zahynulo viac ako 47 000 ľudí.

Epicentrum otrasov, ktoré vychádzali z hĺbky desať kilometrov, bolo v tureckej provincii Hatay a cítiť ich bolo aj v Egypte a Libanone.

Turecké ministerstvá zdravotníctva a vnútra uviedli, že v krajine zomreli traja ľudia a zranenia ich utrpelo 294. Z toho 18 vážne. Podľa starostu mesta Hatay, v ktorom sa zrútila budova, v ktorej sídlil guvernér provincie, pátrajú záchranári po niekoľkých ľuďoch, ktorí uviazli pod troskami.

Do oblasti úrady vyslali 6 000 stanov pre obyvateľov, ktorých nové zemetrasenie i desiatky následných otrasov vystrašili.

Ľudia vyskakovali z obydlí

Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR) oznámila, že pri zemetrasení, pre ktoré niektorí v panike vyskakovali zo svojich obydlí, zomrelo najmenej päť ľudí.

Zranených SOHR hlási okolo 470, väčšinou z Halabu (Aleppa), kde sa na niektorých miestach pre otrasy zrútili domy.

Zemetrasenie zo 6. februára si len v Turecku podľa doterajších oficiálnych údajov vyžiadalo 41 156 obetí. Podľa tureckej lekárskej komory ich ale môže byť výrazne viac, možno aj 60 000.

Ide však zatiaľ len o odhad, ktorý je potrebné potvrdiť podrobnejším vyšetrovaním. Vychádza z toho, že napríklad v čase, keď v silne postihnutej provincii Kahramanmaraš bolo oficiálne hlásených 6 000 mŕtvych, existovali záznamy o pohreboch už 11 000 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet