Na hlavný obsah

Turecko-sýrske pohraničie postihlo ďalšie zemetrasenie

Zahynuli pri ňom najmenej traja ľudia.

Turecko-sýrske pohraničie postihlo ďalšie zemetrasenie
Ilustračná snímka - zemetrasenie. Foto: twitter/Reuters

Najmenej traja ľudia zahynuli po pondelkovom (20. 2.) silnom zemetrasení na juhu Turecka, zranených je vyše 200, povedal minister vnútra Süleyman Soylu. Zemetrasenie malo podľa európskeho seizmologického strediska EMSC silu 6,4 stupňa a podľa reportéra agentúry AFP otrasy zreteľne cítili aj v sýrskom Halabe (Aleppu), kde vyvolali paniku. Zemetrasenie zasiahlo juh Turecka a sever Sýrie štrnásť dní po otrasoch, ktoré v oblasti zabili vyše 47 000 ľudí.

Záchranári podľa Soylua prehľadávajú trosky troch domov v provincii Hatay, kde podľa odhadov žilo najmenej päť ľudí. Starosta mesta Hatay Lütfü Savaş už predtým uviedol, že niekoľko ľudí je pod troskami novozrútených častí budov.

O páde častí domov hovoria aj niektorí ľudia na mieste, ktorých oslovili reportéri zahraničných agentúr. Úrady krátko po vyhlásení odvolali varovanie proti vlne cunami na tureckom pobreží.

Podľa sýrskej štátnej agentúry SANA v Halabe odviezli do nemocnice najmenej šesť ľudí, ktorých zranili úlomky poničených budov. O niekoľkých zranených na územiach pod kontrolou protivládnych povstalcov hovorí aj sýrska mimovládna organizácia Biele prilby.

Epicentrum otrasov bolo v provincii Hatay. Otrasy so silou 6,4 a 5,8 stupňa nastali po 18.00 h SEČ. Túto provinciu už pritom silno poškodili otrasy z pondelka 6. februára, potom nasledovali tisícky menších otrasov. Ich sila zvyčajne nepresiahla päť stupňov. Sila dvoch ničivých otrasov zo začiatku februára bola 7,7 a 7,6 stupňa.

Okrem Sýrie a Turecka otrasy cítili aj v Libanone či Egypte.

Erdogan prisľúbil rýchlu rekonštrukciu

Provinciu Hatay v pondelok navštívil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý miestnym sľúbil rýchlu rekonštrukciu. Podľa neho sa podarilo za posledných 14 dní zachrániť z trosiek vyše 100 000 ľudí.

V pondelok podľa vyhlásenia úradu pre riešenie následkov katastrof AFAD záchranári pracovali zhruba na 40 budovách v posledných dvoch najpostihnutejších provinciách. Od soboty sa nepodarilo z trosiek vytiahnuť nikoho živého.

V Turecku si otrasy z predminulého týždňa vyžiadali podľa úradov vyše 41 000 mŕtvych, v Sýrii podľa odhadu OSN zhruba 6 000.

Agentúra Reuters uviedla, že v Turecku zostal bez strechy nad hlavou zhruba jeden milión ľudí, ďalšie dva milióny ľudí zasiahnuté regióny opustili. Celkovo v zasiahnutej oblasti bývalo asi 13 miliónov ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet