Na hlavný obsah

Obedy zadarmo sa vrátia od prvého mája

Poslanci odobrili návrh hnutia Sme rodina.

Obedy zadarmo sa vrátia od prvého mája
Na snímke kuchárky pri práci v školskej jedálni. Foto: RTVS

Obedy v školách budú opäť zadarmo. Poslanci odobrili návrh hnutia Sme rodina. Platiť začne od mája. Opozícia kritizuje, že vláda ho vôbec nemusela rušiť. Podľa nej ide o populistické opatrenie súvisiace s predčasnými parlamentnými voľbami. No a vrátiť by sa mal aj takzvaný bankový odvod, cez ktorý bude štát obedy zadarmo financovať.

Rodičia školákov na základnej škole a v poslednom ročníku materskej školy môžu od prvého mája poberať dotáciu na stravovanie svojich detí v školských jedálňach.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Poslankyňa hnutia Sme rodina Petra Krištufková pripomína, že jedlo nebude úplne zadarmo. Režíjné náklady budú stále platiť rodičia. O dotáciu bude musieť rodič požiadať pri zápise dieťaťa na stravovanie.

„Výška dotácie v návrhu, ktorý predkladám je v piatom finančnom pásme. Pre prvý stupeň základnej školy je to 2,10 eura, pre druhý je to suma 2,30 eura a pre materskú školu 1,40 eura,“ uviedla.

Presadila ich ešte bývalá vláda

Tzv. obedy zadarmo presadila ešte bývalá vláda, terajšia opozícia. Neskôr ich však práve hnutie Sme rodina zrušilo. Namiesto toho sa navýšil rodičom daňový bonus. Nezaradený Erik Tomáš z mimoparlamentného Hlasu SD preto považuje postup koaličnej strany za populistický.

„Minister Krajniak je architektom zrušenia obedov zadarmo a Sme rodina nemá tú hanbu teraz po troch rokoch prísť s predložením obedov zadarmo. Odvolávam, čo som odvolal, sľubujem, čo som sľúbil, to ste presne vy,“ uviedol.


Pripomína, že podobný návrh sám predložil na aktuálnu schôdzu a až potom prišlo hnutie Sme rodina. Na dotáciu na obedy má ísť zo štátneho rozpočtu tento rok približne 110 miliónov eur. Peniaze chce na to menšinová koalícia nájsť v tzv. osobitnom odvode v regulovaných odvetviach.

„To je odvod, ktorý dnes platí 78 najbohatších firiem, ktoré podnikajú na základe nejakej štátnej licencie. To znamená, že nepodnikajú úplne na konkurenčnom trhu. Tým pádom majú výhodu a je legitímne vypýtať si od nich trochu viac,“ dodal exminister financií Igor Matovič hnutie OĽANO.

Vrátiť by sa tak mali nielen obedy zadarmo, ale aj tzv. bankový odvod.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál