Na hlavný obsah

Sme rodina sa opäť snaží presadiť tzv. obedy zadarmo

Opozícia to považuje za populistický krok.

Sme rodina sa opäť snaží presadiť tzv. obedy zadarmo
Na ilustračnej snímke deti v školskej jedálni. Foto: TASR

Poslanci v utorok (7. 2.) rokujú o návrate tzv. obedov zadarmo. Opatrenie pre rodičov školákov sa snaží presadiť hnutie Sme rodina, ktoré ho pred časom samo zrušilo. Teraz argumentuje najmä zvýšenými cenami energií či potravín.

Opozícia však hovorí, že ide o populistický krok pred jesennými predčasnými voľbami. Pripomína, že podobný návrh predložili aj opoziční poslanci. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Ceny energií a potravín prinútili školské jedálne zvýšiť ceny obedov. Od začiatku roka zdraželi obedy v niektorých školách mesačne aj o dvanásť eur.

Poslankyňa Petra Krištufková (Sme rodina) tvrdí, že práve preto prichádzajú s tzv. obedmi zadarmo opäť. Pripomína však, že jedlo nebude úplne zadarmo a réžijné náklady budú stále platiť rodičia.

„Výška dotácia v návrhu je v piatom finančnom pásme. Pre prvý stupeň základnej školy je to 2,10 eura, pre druhý stupeň základnej školy je to suma 2,30 eura. Pre materské školy je to suma 1,40 eura,“ priblížila.

Opozícia návrh kritizuje

Tzv. obedy zadarmo presadila ešte bývalá vláda – terajšia opozícia. Neskôr ich však práve hnutie Sme rodina zrušilo. Namiesto toho sa navýšil rodičom daňový bonus. Nezaradený Erik Tomáš (Hlas-SD) preto považuje postup koaličnej strany za populistický.

„Poverený minister Milan Krajniak je architektom zrušenia obedov zadarmo. Sme rodina nemá tú hanbu, prísť po troch rokoch s návrhom o obedoch zadarmo,“ uviedol v parlamente.

Na snímke poslanec Národnej rady SR Erik Tomáš.
Na snímke poslanec Národnej rady SR Erik Tomáš.Foto: TASR

Pripomína, že podobný návrh sám predložil na aktuálnu schôdzu. Až potom prišlo hnutie Sme rodina. Obedy zadarmo chce pritom presadiť ako pozmeňujúci návrh k zákonu o hmotnej núdzi. Exminister práce Ján Richter (Smer-SD) za tým vidí predvolebné preteky.

„Veľmi rýchlo za tým vybehli vykrádači politických kurníkov. Povedali, že nie vy, ale my budeme tí, ktorí sa predajú,“ povedal Richter.

Približne 140 miliónov eur

Exminister financií Igor Matovič (OĽANO) tvrdí, že medzi týmto a inými populistickými návrhmi je rozdiel. „Tento návrh bude plne krytý novými zdrojmi, ktoré spoločne schválime v tejto sále. Aby sme to, čo dáme rodinám navyše, zároveň do rozpočtu získali,“ priblížil.

Na obedy zadarmo má ísť zo štátnej kasy približne 140 miliónov eur ročne. Poslanci by o nich mohli hlasovať v utorok o 17.00 h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál