Na hlavný obsah

Pacienti by u zubára mohli platiť menej

Zubári sa sťažujú na platby od poisťovní.

Pacienti by u zubára mohli platiť menej
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pacienti v zubných ambulanciách doplácajú desiatky, niekedy aj stovky eur. Podľa zubných lekárov nie sú platby od zdravotných poisťovní za ošetrenia dostatočné. Zmeniť by to mal pripravovaný nový zoznam výkonov aj s prepočítaním súčasnej ceny práce lekára.

Napríklad pri preventívnej prehliadke dieťaťa pokrýva poisťovňa zhruba sedem minút práce lekára.

„Za ktorých musíme pacienta uviesť do ambulancie, kvalitne ho vyšetriť, odkomunikovať s ním, čo sme zistili, navrhnúť mu ďalšiu liečbu. To nie je realistické v tomto čase, ale to je suma, ktorá nám dnes platia,“ spresnil Peter Džupa, predseda Kontrolného výboru Slovenskej komory zubných lekárov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ambulancie sa tak dostávajú buď do mínusu, alebo neošetrujú dostatočne kvalitne a dlho. Prípadne rozviažu s poisťovňou zmluvu a pacient si v takej ambulancii všetko platí z vlastného. Komora zubných lekárov chce dosiahnuť zreálnenie platieb za jednotlivé ošetrenia.

Prvý krok je dokončiť nový zoznam výkonov. V druhom určiť ceny výkonov. Zohľadniť by sa pritom mala napríklad inflácia, nárast cien zubných materiálov i vyššia cena práce sestry a lekára.

„V súčasnosti sa finalizuje memorandum medzi ministerstvom, zdravotnými poisťovňami, Slovenskou lekárskou komorou a Slovenskou komorou zubných lekárov o spolupráci a naceňovaní jednotlivých zdravotných výkonov,“ vysvetlila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Petra Lániková.

Prvé zmeny možno očakávať najskôr v lete. Ceny výkonov by mali byť výrazne vyššie ako v súčasnosti. Aký to bude mať dosah na verejné financie, ministerstvo ešte nevie odhadnúť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko