Na hlavný obsah

Peking potvrdil, že balón pozorovaný nad Latinskou Americkou je čínsky

Má ísť o civilný objekt použitý na letové testy.

Peking potvrdil, že balón pozorovaný nad Latinskou Americkou je čínsky
Balón sa vznášal vo vysokej nadmorskej výške nad mestom Billings v americkom štáte Montana. Foto: TASR/AP

Čína v pondelok (6. 2.) potvrdila, že balón, ktorý pozorujú nad Kolumbiou, je čínsky. Stalo sa tak po tom, čo Spojené štáty cez víkend zostrelili údajný čínsky špionážny balón. Informovala o tom agentúra AFP.

Objekt nad Kolumbiou bol podľa čínskeho ministerstva diplomacie „z Číny“, no išlo o civilný objekt použitý na letové testy“.

„Ovplyvnený počasím spolu s jeho obmedzenou ovládateľnosťou sa balón výrazne odchýlil od svojho očakávaného kurzu a náhodne vstúpil do latinskoamerického a karibského vzdušného priestoru,“ uviedla hovorkyňa čínskeho rezortu diplomacie Mao Ning.

„Čína je zodpovedná krajina a vždy striktne dodržuje medzinárodné právo. S dotknutými krajinami sme komunikovali, postupujeme primerane a neohrozíme žiadnu krajinu,“ dodala Mao.

Americký Pentagon v piatok (3. 2.) uviedol, že nad Latinskou Amerikou bol pozorovaný ďalší zrejme čínsky špionážny balón. Kolumbijská armáda neskôr oznámila, že zaznamenala objekt „s vlastnosťami podobnými balónu“.

Jeho pohyb monitorovali, kým neopustil kolumbijsky vzdušný priestor a v spolupráci s ďalšími krajinami vyšetruje jeho pôvod.

Americko-čínske vzťahy

Prelet podobného balóna nad Spojenými štátmi výrazne ovplyvnil už aj tak napäté americko-čínske vzťahy. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v dôsledku incidentu zrušil plánovanú cestu do Pekingu, ktorá mala zmierniť napätie.

Americká armáda údajný čínsky špionážny balón zostrelila pri pobreží Južnej Karolíny. Čína to v pondelok kritizovala a trvala na tom, že išlo o výskumný meteorologický balón, ktorý sa vychýlil z kurzu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet