Na hlavný obsah

Po 30 rokoch končí v Trenčíne krajčírska spoločnosť Accord. O prácu príde 81 ľudí

Môžu za to vysoké náklady na prevádzku.

Krajčírska spoločnosť Accord v Trenčíne.
Krajčírska spoločnosť Accord v Trenčíne.Foto: RTVS

Krajčírska spoločnosť Accord v Trenčíne po viac ako 30 rokoch končí. O prácu prídu desiatky ľudí. Výrobné náklady firme stúpli tak, že keby ich premietla do cien oblečenia, zákazníci by ho nekúpili.

Výroba odevov neďaleko železničnej stanice v Trenčíne bude minulosťou. Spoločnosť nahlásila hromadné prepúšťanie na úrad práce. Ten potvrdil, že sa prepúšťanie týka 81 zamestnancov, pričom ho majú ukončiť k utorku (28. 2.).

Ľudia majú o obleky čoraz menší záujem, spoločnosť zamestnávala aj 350 ľudí, aktuálne sa ich počet znížil na stovku. Od vedenia krajčírskej firmy sa štáb RTVS snažil zistiť podrobnosti prepúšťania. Osobne sa s redaktormi stretnúť nechceli.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Majiteľ firmy Jaroslav Dobrotka sa k stavu vyjadrovať nechcel. V telefonickom rozhovore dodal, že tovar už rozpredali vo výpredaji. Teraz budú demontovať a odpredávať stroje. Chod firmy v aktuálnych podmienkach ďalej udržať nedokázali. Pod koniec sa podpísali vyššie ceny energií či náklady na textil.

„Zákazníci všetci tlačia na znižovanie cien, všetky výrobné náklady nám idú tak obrovsky hore, že proste sa už naša konfekcia nedá v očakávaných cenách a nákladoch predať,“ skonštatoval Dobrotka.

Na úrad práce sa z prepustených zamestnancov prihlásilo len päť ľudí. „Keďže je Trenčín mesto módy, takýchto firiem nám tu pôsobí viac. Akonáhle sa dozvedeli, že budú k dispozícii takíto zamestnanci, okamžite po nich siahli,“ podotkol riaditeľ úradu práce v Trenčíne Boris Ilkyw.

V iných regiónoch sa zatiaľ neprepúšťa

Okres Trenčín je známy dlhodobo najnižšou mierou nezamestnanosti. Minulý rok riešil úrad práce dve hromadné prepúšťania. RTVS sa pýtala, aká je situácia následkom energetickej krízy v iných regiónoch.

„Zatiaľ neohlásilo hromadné prepúšťanie viac spoločností ako v iných rokoch. Dokonca aj v rokoch pred krízou a pred pandémiou. Nemáme obavy, že by trh práce túto situáciu nezvládol,“ opísal dočasne poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Krajčírska spoločnosť v Trenčíne nešla do konkurzu. Podarilo sa jej predať budovu a ľudia dostávajú odstupné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny