Na hlavný obsah

Počet nelegálnych vstupov v januári medziročne klesol, tvrdí Frontex

Dôvodom je počasie.

Počet nelegálnych vstupov v januári medziročne klesol, tvrdí Frontex
Ilustračná snímka pásky na ruke príslušníka agentúry Frontex. Foto: Facebook/Frontex, the European Border and Coast Guard Agency

Počet nelegálnych vstupov do Európskej únie v januári medziročne klesol o 12 percent. Vyplýva to zo štatistík, ktoré v pondelok (13. 2.) zverejnila pohraničná agentúra Európskej únie Frontex.

Na námorných trasách ovplyvnilo vývoj najmä počasie. Takzvaná západobalkánska trasa bola v januári najdôležitejšou migračnou trasou do EÚ s takmer 5 800 nelegálnymi vstupmi, čo je medziročne o päť percent menej.

V januári agentúra Frontex zaznamenala 13 200 nelegálnych prekročení vonkajších hraníc EÚ. Agentúra uviedla, že pokles bol „do veľkej miery spôsobený zlými poveternostnými podmienkami na niektorých námorných trasách“.

Ide o západnú časť Stredozemného mora, kde počet nelegálnych vstupov klesol o polovicu, a o migračnú trasu na Kanárske ostrovy. Tam v januári zaznamenali medziročný pokles o viac ako 80 percent.

Opačne to bolo v centrálnom Stredomorí

Opačný trend zaznamenala agentúra Frontex v centrálnom Stredomorí. „Pašeráci využili dobré počasie na zorganizovanie svojich ciest,“ píše agentúra Frontex. Na tejto trase sa počet nelegálnych vstupov medziročne zvýšil o takmer 50 percent. Zadržali vyše 4 500 migrantov.

Západobalkánska trasa predstavovala v januári 43 percent nelegálnych vstupov do Európskej únie. Bezpečnostné zložky najčastejšie zadržiavali migrantov zo Sýrie, Afganistanu a Turecka.

V minulom roku agentúra Frontex zaznamenala 330 000 nelegálnych prekročení hraníc EÚ, čo je najvyšší počet od roku 2016.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet