Na hlavný obsah

Počet obetí zemetrasenia v Turecku a Sýrii prekročil 50 000

Zemetrasenie oblasť zasiahlo začiatkom februára.

Počet obetí zemetrasenia v Turecku a Sýrii prekročil 50 000
Na snímke provizórny cintorín, na ktorom pochovali obete zemetrasenia. Foto: Profimedia

Počet obetí zemetrasenia v Turecku a Sýrii zo začiatku februára presiahol 50 000. Ankara v piatok (24. 2.) večer uviedla, že podľa novej bilancie zahynulo 44 218 ľudí. To je o zhruba 600 viac ako údaj zverejnený vo štvrtok (23. 2.). V Sýrii sú počty obetí menej jasné. Už mnoho dní odhad OSN hovorí o zhruba 6 000 mŕtvych.

Provincie na juhu Turecka a oblasť na severe Sýrie zasiahli dva zničujúce otrasy o sile 7,7 a 7,6 stupňa 6. februára. Odvtedy oblasť zaznamenala vyše 9 000 ďalších slabších otrasov, uviedol turecký úrad pre riešenie následkov katastrof AFAD.

Najsilnejší z nich bol otras so silou 6,4 stupňa v pondelok (20. 2.). Medzi ľuďmi vyvolal paniku a aj následkom tohto zemetrasenia niekoľko ľudí zahynulo. Otrasy spôsobili tiež ďalšie škody na majetku.

Podľa poslednej štatistiky tureckého štátneho úradu bolo zo zasiahnutej oblasti evakuovaných vyše 500 000 ľudí. Mnohí ďalší si však v postihnutých provinciách našli náhradné ubytovanie či dočasné prístrešie. Podľa skoršieho odhadu agentúry Reuters zostal bez strechy nad hlavou najmenej milión ľudí.

Sýrska bilancia obsahuje údaje z oblastí, ktoré sú pod kontrolou ústrednej vlády prezidenta Bašára Asada v Damasku, aj z tých, ktoré ovládajú protivládni povstalci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet